Federacja Rosyjska: Amnesty International przekazuje słowa solidarności – Amnesty International

Federacja Rosyjska: Amnesty International przekazuje słowa solidarności

Oświadczenie Irene Khan, Sekretarz Generalnej Amnesty International

W imieniu wszystkich członków i członkiń Amnesty International z całego świata pragnę przekazać słowa solidarności i złożyć kondolencje wszystkim osobom, które ucierpiały wskutek ataku w Biesłanie w Północnej Osetii.

Dziś, gdy rodziny żegnają bliskich, którzy zginęli podczas ataku w szkole w Biesłanie, Amnesty International kolejny raz stanowczo potępia branie zakładników. Setki cywilów, wśród nich wiele dzieci, zostało zabitych, jeszcze więcej osób zostało rannych, tysiące ludzi przeżyło traumatyczne doświadczenie.

Amnesty International kolejny raz pragnie podkreślić, że nie ma żadnego usprawiedliwienia dla brania zakładników. Jest to zakazane przez prawo międzynarodowe. Osoby odpowiedzialne za ten przerażający akt muszą zostać osądzone zgodnie z prawem i standardami międzynarodowymi.