Federacja Rosyjska: Amnesty International wzywa do wszczęcia niezależnego śledztwa w sprawie śmierci czeczeńskiego bojownika – Amnesty International

Salman Radujew został znaleziony martwy w swojej celi w więzieniu o zaostrzonym rygorze, gdzie odbywał karę dożywotniego więzienia za swój udział we wzięciu ponad 2 tys. zakładników w 1996 r.

-Ze względu na szeroko rozpowszechnione stosowanie tortur i znęcanie się w rosyjskich więzieniach, musi być przeprowadzone niezależne śledztwo w celu dokładnego wyjaśnienia przyczyny zgonu Salmana Radujewa-, stwierdziła organizacja.

Tło wydarzeń

Salman Radujew został skazany za wzięcie zakładników w republice Dagestanu w 1996 r., co pociągnęło za sobą ok. 80 ofiar śmiertelnych. Dwa miesiące po tym wydarzeniu został on poważnie ranny podczas skierowanej przeciwko niemu próby zabójstwa i przeszedł poważną operację plastyczną twarzy. Radujew został schwytany przez rosyjskie służby bezpieczeństwa w 2000 r. Wedle doniesień, na krótko przed śmiercią był on przesłuchiwany przez władze rosyjskie w związku ze sprawą ekstradycji czeczeńskiego polityka Ahmeda Zakajewa.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie