Federacja Rosyjska: Nie ma końca poważnym nadużyciom praw człowieka na Północnym Kaukazie – Amnesty International

AI Index: EUR 46/038/2005

Organizacja praw człowieka publikuje szczegóły pogwałceń prawa udokumentowane przez wysłanników organizacji, którzy wrócili z tego rejonu w zeszłym tygodniu. Ich wnioski są dziś ujawniane równocześnie w Londynie, Brukseli i Moskwie poprzedzając przyszłotygodniowy szczyt UE-Rosja, mający się odbyć w Londynie we wtorek, 4 października 2005 r.

W swoim oświadczeniu Amnesty International twierdzi, że zauważyła nową tendencję w nadużyciach praw człowieka na Północnym Kaukazie. Ludzie są podobno przypadkowo aresztowani, a następnie przetrzymywani w odosobnieniu, gdzie narażeni są na tortury i maltretowanie. Celem takiego postępowania jest wydobycie od nich zeznań, w których przyznają się oni do zbrodni, których w rzeczywistości nie popełnili. Gdy już podpiszą -zeznanie- są przewożeni do innej izby zatrzymań, a tam maja dostęp do prawnika przez siebie wybranego oraz rodziny. Jednakże zeznania są wystarczającym -dowodem- aby doprowadzić do skazania podejrzanego.

Amnesty International uważa, że Unia Europejska, jako kolektywne ciało, jest zobowiązana stać na straży podstawowych praw człowieka i nie może ignorować tych informacji. Organizacja nawołuje premiera Wielkiej Brytanii Tony Blaira, reprezentującego prezydencję UE na przyszłotygodniowym szczycie, aby wyraźnie zaznaczył rosyjskiemu prezydentowi Władimirowi Putinowi, iż tortury i -zniknięcia- mężczyzn i kobiet są niedopuszczalne i muszą się skończyć.

Amnesty International apeluje również do rosyjskiego prezydenta Władimira Putina o wydanie oświadczenia dla UE oraz o publiczne zapewnienie, iż jego rząd podejmie natychmiastowe kroki w celu zaprzestania nadużyć. Ma on także zapewnić przeprowadzenie skutecznych dochodzeń i oskarżenia osób podejrzanych o popełnienie przestępstw, jak również ma potwierdzić zobowiązanie Federacji Rosyjskiej do przestrzegania międzynarodowych standardów praw człowieka.

Amnesty International apeluje do władz rosyjskich o:

• Przeprowadzenie skutecznych dochodzeń i procesów w sprawach dotyczących pogwałcania praw człowieka na Północnym Kaukazie;
  • Zapewnienie, że prawne organy ścigania stosują się do międzynarodowego prawa podczas zatrzymań;
  • Podjęcie konkretnych kroków w celu zajęcia się sprawą osób zaginionych oraz tajemniczych zniknięć, zwłaszcza poprzez wprowadzenie skutecznych systemów identyfikacji i oznaczania znalezionych ciał, jak również o publiczne ujawnienie tych informacji;
  • Zapewnienie przyjęcia na drodze konsensusu oraz ratyfikowania Międzynarodowej Konwencji Ochrony Wszystkich Ludzi przed Przymusowymi Zniknięciami.

Informacja Amnesty International: -Tortury, -zniknięcia- i rzekome nieuczciwe procesy na rosyjskim Północnym Kaukazie- dostępna na stronach http://www.amnesty.org oraz http://www.amnesty-eu.org

Wspólna konferencja prasowa dla Amnesty International i Memorial Human Rights Centre (MHRC) jest zaplanowana na dzisiaj, na godzinę 7.00 GMT (11.00 czasu moskiewskiego), 30 sierpnia 2005 r.. Na tej konferencji Amnesty International opublikuje swoje informacje, a MHRC prześledzi dokumentację rosyjskiego rządu w sprawie wprowadzenia decyzji Europejskiego Sądu Praw Człowieka w sprawie Czeczenii.

Wysłannicy Amnesty International Victoria Webb i Friederike Behr, którzy przeprowadzili misję w Inguszetii, będą osiągalni dla mediów w Londynie w poniedziałek, 3 października 2005 roku. Wtedy też możliwy będzie dostęp do audiowizualnych materiałów zgromadzonych przez nich w czasie misji.

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach