Federacja Rosyjska: Służby bezpieczeństwa zagrażają organizacji praw człowieka – Amnesty International

Federacja Rosyjska: Służby bezpieczeństwa zagrażają organizacji praw człowieka

Funkcjonariusze Federalnej Służby Bezpieczeństwa około piątej po południu urządzili nalot na biura organizacji w Niżnym Nowogrodzie. Zabrali dokumenty zawierające kontakty do wszystkich pracowników wydawanej przez Towarzystwo gazety. Wśród nich mogą być informacje o ośmiu pracownikach mieszkających w Czeczenii.
            FSB zabrała również dokumenty potwierdzające rejestrację pisma oraz kilka wydań gazety.
           Wcześniej tego dnia regionalny oddział FSB w Niżnym Nowogrodzie wezwał na przesłuchanie Stanisława Dmitriewskiego, przewodniczącego Towarzystwa Przyjaźni Rosyjsko-Czeczeńskiej.
           FSB uważa podobno, że Stanisław Dmitriewski jest świadkiem w sprawie karnej dotyczącej materiałów opublikowanych w wydawanej przez Towarzystwo gazecie -Prawozaszczita-. Szczegóły sprawy są niejasne, ale wydaje się, że dotyczy to publikowania oświadczeń opozycjonistów czeczeńskich, m.in. Asłana Maschadowa i jego wysłannika do Wielkiej Brytanii Ahmeda Zakajewa.
           Amnesty International zauważa niepokojący trend władz rosyjskich do atakowania obrońców praw człowieka, działaczy i niezależnych dziennikarzy, a w niektórych przypadkach – do poważnego nękania ich, uprowadzania i zabijania.