Federacja Rosyjska: Znieść karę śmierci – Amnesty International zwołuje do Moskwy działaczy ze Stanów Zjednoczonych na debatę o sprawiedliwości zamiast zemsty – Amnesty International

Książka Siostry Helen Prejean -Dead Man Walking- (-Przed egzekucją-), opowiadająca o jej doświadczeniach z pracy z ludźmi oczekującymi na wykonanie kary śmierci i z rodzinami ofiar morderstw, stała się inspiracją do powstania filmu – zdobywcy Oskara – pod tym samym tytułem. 12 grudnia Amnesty International pokaże ten film podczas Moskiewskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmów o Prawach Człowieka – -Stalker-.

Bud Welch stracił 23-letnią córkę, Julie, podczas zamachu bombowego na budynek federalny w Oklahomie w 1995 roku. Od tego czasu aktywnie działa na rzecz zniesienia kary śmierci, także w przypadku skazanego na nią sprawcy wybuchu w Oklahomie, Timothy’ego McVeigh.

Denise LeBoeuf jest prawnikiem, znanym obrońcą osób skazanych na karę śmierci i działaczem na rzecz praw człowieka i zniesienia kary śmierci.

Wszyscy troje wezmą udział w dyskusji przy okrągłym stole i w konferencji na temat kary śmierci organizowanych w dniach 10 i 11 grudnia w parlamencie rosyjskim – Dumie. Spotkają się z parlamentarzystami, przedstawicielami rządu i działaczami rosyjskich organizacji pozarządowych.

Więcej informacji na stronach internetowych:

Kontakt z delegatami AI w Moskwie: tel.+7 901 903 1865

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!