Festiwal Praw Człowieka w Kędzierzynie-Koźlu – Amnesty International

Festiwal Praw Człowieka w Kędzierzynie-Koźlu

Amnesty International patronuje I Festiwalowi Praw Człowieka w Kędzierzynie-Koźlu, które promuje prawa człowieka i ich edukację w szkołach, przedszkolach i w środowisku lokalnym.

I Festiwal Praw Człowieka jest projektem organizowanym przez II Liceum Ogólnokształcące im. M. Kopernika w Kędzierzynie-Koźlu, do którego zaproszone zostały placówki oświatowe Powiatu Kędzierzyńsko-Kozielskiego.

Do 16 kwietnia zainteresowani uczniowie przygotowywali wybrane przez siebie działanie: pantomimę, spot reklamowy, plakat lub rysunek [ostatnie zadanie dotyczy głównie przedszkoli i szkół podstawowych].

19 kwietnia nauczyciele – opiekunowie i przedstawiciele współpracujących instytucji oraz organizacji oceniali przygotowane zadania.

26 kwietnia o godz. 10.00 w MOK Chemik odbędzie się Gala I Festiwalu Praw Człowieka, na której przedstawione zostaną najlepsze działania i rozdane upominki. Gośćmi na Gali będą władze Miasta i Powiatu Kędzierzyńsko-Kozielskiego, Pełnomocnik Rzecznika Praw Obywatelskich, przedstawiciele współpracujących instytucji oraz dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie placówek, które przystąpiły do udziału w I Festiwalu Praw Człowieka.

Do współpracy w ramach I Festiwalu z II LO. Im. Mikołaja Kopernika przystąpiło 15 placówek oświatowych z całego powiatu, a wśród nich:

• Publiczne Przedszkole nr 24,
  • Publiczne Przedszkole Nr 21,
  • Publiczne Przedszkole nr 5,
  • Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1,
  • Zespół Szkół Miejskich nr 2,
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 6,
  • Publiczna Szkoła Podstawowa nr 9,
  • Zespół Szkół Miejskich nr 1, Gimnazjum Nr 5
  • Publiczna Szkołą Podstawowa nr 12,
  • Publiczne Gimnazjum nr 3
  • Publiczne Gimnazjum nr 4
  • I Liceum Ogólnokształcące im. H. Sienkiewicza
  • Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących
  • Zespół Szkół Żeglugi Śródlądowej
  • Zespół Szkół nr 1

I Festiwal Praw Człowieka został objęty patronatem przez Starostę Powiatu Kędzierzyńsko-Kozielskiego, Rzecznika Praw Obywatelskich oraz Rzecznika Praw Dziecka.

Powiązany temat

„Byliśmy traktowani jak przestępcy” – historie represji wobec polskich aktywistów_ek LGBTI w nowym raporcie Amnesty International