Festiwal Wolnych Ludzi ? odsłona trzecia – Amnesty International

Festiwal Wolnych Ludzi ? odsłona trzecia

Od 5 do 13 grudnia Katowice staną się centrum walki o prawia człowieka. Organizatorzy i uczestnicy trzeciej edycji Festiwalu Wolnych Ludzi upomną się o nie muzyką w Oku Miasta i działaniem – Międzynarodowym Maratonem Pisania Listów w Akancie. Znajdzie się też czas na krytyczną refleksję w Uniwersytecie Śląskim. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.

Tygodniowy Festiwal rozpoczną koncerty w Oku Miasta. Dla idei zagrają nieszablonowi Syphone oraz żywiołowe Sensorry. Po nich będzie czas na Afterparty z Ronnieism. Całość rozpocznie się o godzinie 20.00 i będzie dawką pozytywnej energii na kolejne dni.

Blok krytycznej refleksji w Uniwersytecie obejmie poniedziałkowy wernisaż wystawy fotograficznej -Oczyść Deltę Nigru- w Rektoracie oraz cykl otwartych wykładów, paneli dyskusyjnych i spotkań z ludźmi nauki – -Widma Wolności- na Wydziale Filologicznym UŚ. Organizatorzy zapowiadają, że nie obejdzie się bez kontrowersyjnych tematów.
Kulminacją, w weekend 12-13 grudnia, będzie 24-godzinny Międzynarodowy Maraton Pisania Listów. To coroczna akcja Amnesty International – apel kierowany do decydentów, by przestali łamać prawa ludzi do godnego i wolnego życia.
Start: sobota (05.12.2009), godz. 20.00
Zakończenie: niedziela (13.12.2008), godz. 12.00
Miejsca:
Brzmienie/Wyzwolenie – 05.12.2009: Oko Miasta, Rondo im. Gen. Ziętka 1
Widma Wolności – 07-11.12.2009: Wydział Filologiczny (Pl. Sejmu Śl. 1)
Maraton Pisania Listów – 12-13.12.2009: Akant, Teatralna 9
Wstęp: wolny!

Więcej informacji i najnowsze newsy znajdziecie na: www.wolniludzie.pl.