Film ?Gwałt na wojnie? zdobył nagrodę Amnesty International na festiwalu Planete Doc Review – Amnesty International

Jury w składzie:

• Draginja Nadaždin (przewodnicząca) – dyrektorka Amnesty International Polska
  • Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy
  • Mirosław Chojecki – producent, wykładowca

postanowiło przyznać NAGRODĘ AMNESTY INTERNATIONAL i 3000 euro filmowi -Gwałt na wojnie- w reż. Ilse i Femke van Velzen.
Jury doceniło subtelność, z jaką film opowiada o wojennych zbrodniach gwałtu, dokonywanych na tysiącach kobiet podczas wojny w Republice Konga. Film jest poruszającym zapisem procesu pojednania, w którym ważną rolę odgrywa obecność kamery. Opowiadając o zbrodniach, reżyserki nie poprzestają na opisie sytuacji, poszukują rozwiązań, które pozwolą na odzyskanie poczucia godności przez ofiary i sprawców.
Wyróżnienie otrzymał film -Kowboje z Indii- zrealizowany przez Simona Chambersa. Jest to osobista, wciągająca relacja niezależnego reportera, podróżującego przez ubogi stan Indii, gdzie wielki koncern buduje kopalnię, która demaskuje współczesne formy społecznej eksploatacji, a równocześnie ukazuje odpowiedzialność reportera – poszukiwacza prawdy – wobec miejscowych ludzi, którzy mu z narażeniem życia pomagają.

/KONIEC