Kadr z filmu przedstawiający rodzinę w lesie.

Film „Las” w reżyserii Lidii Dudy z nagrodą Amnesty International

„Las” w reżyserii Lidii Dudy zdobył nagrodę główną w konkursie Amnesty International na najlepszy film dokumentalny o prawach człowieka na 21. festiwalu Millenium Docs Against Gravity. Wyróżnienie otrzymał film Nie jesteś sama” w reżyserii Karoliny Domagalskiej.

Jury konkursu Amnesty International w składzie Anna Błaszczak-Banasiak, dyrektorka Amnesty International Polska, Marek Kozakiewicz, reżyser filmowy (m.in. „Silent Love”) oraz Marta Tomkiewicz-Januszewska, adwokatka, członkini zarządu Amnesty International Polska, zdecydowało o przyznaniu nagrody głównej oraz jednego wyróżnienia podczas tegorocznej edycji konkursu filmowego na najlepszy film dokumentalny o prawach człowieka.

Nagroda główna dla filmu Las” Lidii Dudy

Kobieta trzymająca dwie statuetki na tle ścianki festiwalowej.

W uzasadnieniu czytamy:

„To film o obrońcach praw człowieka, którzy wcale nie planowali i nie chcieli nimi być. Nie działają w organizacjach, nie planowali angażować się dla sprawy ani być na pierwszej linii – ale nie mogli postąpić inaczej w obliczu tragedii drugiego człowieka, która dzieje się tuż obok. Film o głębokim człowieczeństwie.

Film szczery i poruszający, wolny od dydaktyzmu, budujący nie pomniki, a więź i zrozumienie. Film, który powstrzymuje się od ingerencji, tworząc obraz poetycki i pełen metafor. Film oparty o uważną obserwację i bliskość – pozwala dotknąć skrawka raju na ziemi i poczuć żal z jego utraty, kiedy arkadia domowego azylu zostaje zakłócona przez świat zewnętrzny, świat wielkiej polityki, który nie pozwala o sobie zapomnieć.  Porusza temat nieco zapomniany, przypudrowany, skrzętnie zasypany gładkimi słowami polityków. Temat nadal bolesny, który jątrzy i niestety często dzieli.

Film piękny, prawdziwy i poruszający. Wielkie kino.”

Wyróżnienie dla filmu „Nie jesteś sama” Karoliny Domagalskiej

Kobieta trzymająca dyplom za wyróżnienie filmu.

Jury przyznało także jedno wyróżnienie „za film, który z otwartą przyłbicą podejmuje temat ważny i nadal otoczony nimbem stygmatyzacji. Film, który portretuje rzeczywistość taką, jaka jest i nie ucieka od pokazania osobistego kosztu, który ponoszą obrończynie i obrońcy praw człowieka, gdy przejmują rolę państwa i systemu opieki zdrowotnej”.

Filmy konkursowe oglądać można jeszcze do 19 maja w kinach festiwalowych w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni, Katowicach, Poznaniu, Bydgoszczy i Łodzi. Następnie festiwal przenosi się online – od 21 maja do 3 czerwca filmy festiwalowe dostępne będą za pośrednictwem internetu w każdym zakątku Polski.

Więcej o konkursie filmowym Amnesty International: https://www.amnesty.org.pl/wydarzenia-cykliczne/nagroda-filmowa/