" />Film o Białoruskim Wolnym Teatrze najlepszym dokumentem o prawach człowieka na Planete+ Doc – Amnesty International

Dokument "W rolach głównych: białoruscy wichrzyciele" w reżyserii Madeleine Sackler zdobył nagrodę Amnesty International na 11. Planete+ Doc Film Festival.

Nagrodę oraz 3000 euro przyznało jury w składzie:
Draginja Nadaždin (przewodnicząca) – dyrektorka Amnesty International;
Mirosław Chojecki – wykładowca, producent, reżyser, scenarzysta;
Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy, publicysta Gazety Wyborczej.
Ponadto jury przyznało również dwa wyróżnienia dla filmów: Podejrzany: Ai Weiwei Andreasa Johnsena o chińskim artyście i dysydencie oraz Sztuka i rewolucja Marco Wilmsa o artystach biorących udział w egipskiej rewolucji.
W uzasadnieniu przyznania nagrody filmowi W rolach głównych: białoruscy wichrzyciele jury napisało: „Film o nielegalnym Białoruskim Wolnym Teatrze pokazuje przekonywujący obraz codzienności pod autorytarnym reżymem, który boi się sztuki mówiącej o wolności, a szczególnie ludzi, którzy ją tworzą. Skazani na banicję artyści odnajdują jednak sposób aby kontynuować swoją walkę, a film daje im dodatkową szansę aby zagrać przed publicznością, co na co dzień białoruskie władzę starają się im odebrać. Pomimo tragicznych losów swoich bohaterów, ten film zachęca do akcji i daje nadzieję”.
Białoruski Wolny Teatr to undergroundowa grupa teatralna, która powstała w 2005 r. w Mińsku. Swoją działalnością i tematyką wystawianych dzieł zespół wyraża sprzeciw wobec sytuacji politycznej i panującej cenzurze na Białorusi. Spektakle ze względu na bezpieczeństwo odbywają się zazwyczaj potajemnie w ciągle zmienianych lokalizacjach. Teatr występuję jawnie za granicą zdobywając międzynarodowe uznanie.
Film stał się również pretekstem do zorganizowania debat podczas festiwalu we Wrocławiu i w Warszawie, w których wzięła udział reżyserka filmu Madelaine Sackler. Natomiast wśród pozostałych gości byli: Andrej Sannikau (b. kandydat na prezydenta Białorusi w 2010 r., b. więzień sumienia, który występuje w filmie), Andrzej Poczobut (dziennikarz z Białorusi, b. więzień sumienia), prof. Nikołaj Iwanow (z Instytutu Historii Uniwersytetu Opolskiego), Michał Syska (dyrektor Ośrodka Myśli Społecznej im. F. Lassalle’a we Wrocławiu) oraz Draginja Nadażdin.
Więcej o wszystkich laureatach Planete+Doc Film Festival na stronie festiwalu>>>

Debata Amnesty i happening po filmie Madeleine Sackler na Planete+ Doc. Fot. Grzegorz Żukowski.

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Dominika Faber

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Angel Kmiecik