Finał Rajdu Rowerowego dla Tybetu – Amnesty International

Finał Rajdu Rowerowego dla Tybetu

W Gdańsku zakończy się akcja na rzecz Tybetu. W wydarzeniach organizowanych przez "Studentów na rzecz Tybetu" weźmie udział również grupa lokalna Amnesty International z Gdańska.

logo2Nieformalna grupa “Studenci dla Wolnego Tybetu” zorganizowała ogólnopolską akcję “Rajd Rowerowy dla Tybetu/Cycling for Tybet”, mającą na celu szerzenie w Polsce wiedzy o Tybecie i jego kulturze oraz o prawach człowieka.

To pierwsza taka akcja mniejszości tybetańskiej w Polsce. Rajd rozpoczął się 06.07 w Krakowie, skąd uczestnicy mimo deszczu ruszyli odwiedzić kolejne miasta Polski, żeby 26.07 dotrzeć do miasta, gdzie niezmiennie panuje “Kultura Wolności” – do Gdańska. Tutaj nastąpi finał imprezy pod hasłem “Solidarnie z Tybetem”.

Głównymi założeniami projektu jest pokazanie naszej solidarności z narodem tybetańskim i wzbogacenie wiedzy o jego kulturze, historii i obecnej sytuacji wśród społeczeństwa polskiego. W programie przewidziane są dyskusje z Tybetańczykami, warsztaty dla dzieci umożliwiające im bliższe poznanie tego narodu, a także zwiedzanie przez Tybetańczyków wystawy “Drogi do Wolności”.
Szczegółowy program gdańskiego finału rajdu:

26.07. (wtorek):

• g. 19:00 Sień Gdańsk 2016 (ul. Długi Targ 39/40, Gdańsk Główny) – Spotkanie z Tybetańczykami, projekcja filmów o tematyce tybetańskiej, dyskusja. Wydarzeniu towarzyszy wystawa fotografii Europejskiego Centrum Solidarności -Tibet be free!-.

27.07. (środa):

• g. 14:00-17:00 – Warsztaty dla dzieci w Projektorni GAK (ul. Dworska 29a, Gdańsk Brzeźno).
  • g. 17:00-18:00 – Przejazd rowerowy na trasie Gdańsk Brzeźno – Gdańsk Wrzeszcz.
  • g. 18:00 Happening pod Konsulatem Generalnym Chińskiej Republiki Ludowej, al. Grunwaldzka 1, Gdańsk Wrzeszcz

Partnerzy projektu: Gdańsk 2016, Projektornia Gdański Archipelag Kultury, Europejskie Centrum Solidarności, Trójmiasto dla Tybetu, Program Tybetański Fundacji Inna Przestrzeń, Amnesty International

Informacje ogólnopolskie:

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych