Gagan Thapa – Amnesty International

Gagan Thapa

Gagan Thapa, lider studencki i były Sekretarz Generalny Unii Studenckiej Nepalu, został zatrzymany 27 lipca 2005 roku w Katmandu. Stanął przed sądem w sierpniu 2005 roku oskarżony o działalność wywrotową. Obserwatorom procesu powiedział, zainteresowanie międzynarodowej opinii publicznej jego losem zagwarantowało mu bezpieczeństwo.
            -Gdyby społeczność międzynarodowa nie była w odpowiednim momencie obecna, działania przeciw mnie mogłyby przybrać bardziej poważną formę. Jak tylko zaczęły się naciski międzynarodowe, policja natychmiast zmieniła ton- – opowiadał Gagan Thapa – -Po aresztowaniu, byłem przetrzymywany celi wraz z szesnastoma innymi więźniami w jednej celi na posterunku policji w Hanuman Dhoka. Cela była tak zatłoczona, że spaliśmy po ośmiu naraz, na zmianę. Natychmiast po rozpoczęciu Pilnej Akcji, władze zaproponowały mi przeniesienie do pojedynczej celi-. Gagan Thapa zdecydował się jednak pozostać z resztą więźniów, rezygnując z oferowanego mu przywileju.