Gala Amnesty International z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza – Amnesty International

Gala Amnesty International z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza

Amnesty International to ruch zwykłych ludzi działających na rzecz praw człowieka w swoich miejscowościach czy szkołach. Organizują akcje, prowadzą warsztaty, spotykają się, rozmawiają, działają - Międzynarodowy Dzień Wolontariusza to ich święto, dlatego przyjadą do Warszawy 5 grudnia, żeby wspólnie świętować.

Po raz pierwszy mamy okazję zaprosić wolontariuszy i wolontariuszki Amnesty International z całej Polski na uroczystą galę z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza 5 grudnia. Amnesty International to ruch zwykłych ludzi działających na rzecz praw człowieka, dlatego spotkamy się w gronie aktywistów/ek, trenerów/ek, nauczycieli/ek oraz uczniów i uczennic, żeby dzielić się doświadczeniami i emocjami, które towarzyszą nam podczas organizowanych akcji, wydarzeń i warsztatów. W trakcie gali grupy młodzieży biorącej udział w projekcie edukacyjnym “Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach” oraz inne grupy szkolne i lokalne zaprezentują swoje działania.

“Prawa człowieka: TERAZ! To jest w Twoich rękach” to projekt edukacyjny Amnesty International mający na celu kształtowanie wśród młodych ludzi poczucia, że każdy z nas jest odpowiedzialny za naszą społeczność szkolną czy lokalną oraz że warto działać społecznie na rzecz pozytywnych zmian. Biorą w nim udział szkoły gimnazjalne i ponad gimnazjalne z całej Polski. Docelowo program ma objąć 160 grup szkolnych i lokalnych. To projekt o ogromnym zasięgu, uczestniczą w nim grupy z tak oddalonych od siebie części Polski jak Męcinka na Dolnym Śląsku, Augustów, Szczecin i Czermin na Podkarpaciu.

Amnesty International od ponad 10 lat angażuje się w działania edukacyjne. Stworzyliśmy przez ten czas sieć trenerów, nauczycieli i szkół, w których odbywają się warsztaty i akcje, mające na celu przekazywanie nie tylko wiedzy o prawach człowieka, ale także praktycznych umiejętności działania na rzecz poszanowania praw człowieka, prowadzenia własnych projektów i akcji.

Zapraszamy wszystkich członków i członkinie Stowarzyszenia, aktywistów grup lokalnych, wolontariuszy, trenerów, uczniów oraz nauczycieli. Na zgłoszenia uczestnictwa czekamy do 30 listopada – proszę pisać na adres: gala@amnesty.org.pl. Przy zgłoszeniu proszę zaznaczyć, jeśli chcesz przedstawić  prezentację działań swojej grupy (5-10 min).

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

“Norwegia to kraj otwarty na drugiego człowieka” – z wizytą studyjną w Oslo

Powiązany temat