„Gang z Gulabi” najlepszym dokumentem o prawach człowieka na Planete+Doc

Nagrodę Amnesty International na najlepszy dokument o prawach człowieka na 10. Planete + Doc Film Festival otrzymała Nishtha Jain, reżyserka "Gangu z Gulabi", filmu o organizacji walczącej o prawa kobiet w Indiach.

Nagrodę oraz 3000 euro przyznało jury w składzie:

Draginja Nadaždin (przewodnicząca) – dyrektorka Amnesty International;

Mirosław Chojecki – wykładowca, producent, reżyser, scenarzysta;

Tadeusz Sobolewski – krytyk filmowy, publicysta Gazety Wyborczej.

Ponadto wyróżnienie otrzymał film „Zawsze obcy” w reżyserii Margreth Olin.

Gulabi Gang to silny lokalny ruch zaangażowanych społecznie indyjskich kobiet, założony w 2006 roku przez Sampat Pal Devi w Bundelkhand, niedaleko Uttar Pradesh. Jego celem jest walka z przemocą wobec kobiet, a także z łamaniem innych praw człowieka. Film dokumentuje zmagania członkiń Gulabi Gang, który zrzesza dziś nie tylko dziesiątki tysięcy kobiet, lecz również setki mężczyzn i ma swój odłam w Paryżu. Oglądamy Gulabijki podczas rozmów kwalifikacyjnych, a także prowadzonych przez nich śledztw w sprawie spalenia kobiet. Obserwujemy jak starają się rozwiązywać lokalne konflikty. Okazuje się, że obrana przez nich metoda, oparta na prostym rozwiązaniu, czyli bezpośredniej reakcji i konfrontacji z problemem, jest najskuteczniejszym narzędziem do walki o ludzkie prawa i zmianę tradycyjnych postaw, światopoglądu i społecznego systemu.

Jurorzy jednomyślnie nagrodzili film „Gang z Gulabi” za „inspirujący i poruszający obraz o ruchu kobiet z wiejskich obszarów centralnych Indii, które mimo braku wykształcenia i wbrew tradycyjnym podziałom w społeczeństwie odważają się stawić czoło przemocy wobec kobiet i innym formom łamania praw człowieka. Film pokazuje jak głęboko zakorzenione jest społeczne przyzwolenie na okrucieństwo wobec kobiet. Śledząc bohaterki filmu i ich osobiste dramaty, kamera pozwała nam się znaleźć w centrum konfliktów, które rozwiązują, stając nie raz przeciwko całej wiosce, miejscowym władzom, ale i członkom swojej rodziny. Film daje też nadzieję, że mimo sprzeciwu części społeczności wobec nowej roli, jaką kobiety dla siebie wybrały, nikt im tej roli już nie odbierze”.

Film „Zawsze obcy” opowiada o nieletnich migrantach przybywających do Norwegii i czekających w ośrodkach detencji aż ukończą 18 rok życia i zostaną deportowani. Jury nagrodziło go za „wnikliwe i pełne empatii spojrzenie na sytuację uchodźców i migrantów w Europie oraz za poruszenie odważnych pytań o własne społeczeństwo i jego wartości”.

Więcej o laureatach tegorocznego Planete Doc Film Festival na stronie festiwalu.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie