Gdzie miłość zawodzi – prof. Magdalena Środa – Wysokie Obcasy – Amnesty International

Gdzie miłość zawodzi – prof. Magdalena Środa – Wysokie Obcasy

Jak skutecznie chronić dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym- Premier uważa, że przez kastrację sprawców (‘kreatur’). Zbigniew Hołda twierdzi: ‘Należy powołać specjalistyczne, zamknięte zakłady lecznicze i sieć poradni seksuologicznych, aby skazani po wyjściu z więzienia mieli gdzie się leczyć’ (‘Gazeta’ z 17 września). Prof. Lew Starowicz sądzi, że ‘mechaniczne umieszczanie na przymusowym leczeniu po odbyciu wyroku jest nieracjonalne’, bo pedofil, poddając się terapii w czasie odbywania kary, mógł zostać wyleczony. Konstytucjonaliści zastanawiają się, czy propozycja zmian prawnych nie narusza konstytucji, a analitycy polityczni – czy premierowi chodzi tylko o dobro dzieci, czy o poparcie w wyborach prezydenckich. Przed laty w związku z aresztowaniem Wojciecha K. długo debatowano na temat potrzeby inwigilowania i kontrolowania środowisk zawodowych mających stały kontakt z dziećmi. Jak jednak skontrolować wszystkich nauczycieli, księży, trenerów sportowych, którzy mają najczęstszy kontakt z dziećmi- Jak skontrolować rodziców, przechodniów w parku, internautów- Czytaj dalej – prof. Magdalena Środa – Wysokie Obcasy