Girifna. Prześladowani, aresztowani, torturowani. KONKURS – Amnesty International

Girifna. Prześladowani, aresztowani, torturowani. KONKURS

Okaż swoją solidarność z młodzieżowym, demokratycznym ruchem z Sudanu, Girifna i weź udział w konkursie na stronie respectmyrights.org. Do wygrania zaproszenie na koncert Stinga.
logo ruchu Girifna

Girifna to grupa młodych aktywistów z Sudanu, która nawołuje do pokojowego oporu wobec reżimu. Nazwa ruchu oznacza “MAMY DOSYĆ”. Ruch skupia głównie studentów i studentki. Ich celem jest walka z niesprawiedliwością, korupcją i łamaniem przez rząd Sudanu praw człowieka. Dokumentują i rozpowszechniają zebrane dowody i informacje w Internecie (YouTube, Facebook i Twitter).

Ich kreatywność i odwaga są inspirujące, ale członkowie grupy są stale zagrożeni. Są prześladowani przez władze Sudanu, padają ofiarami nieuzasadnionych aresztowań i zatrzymań, są poddawani torturom oraz aktom przemocy seksualnej. Z domów konfiskowano im laptopy, a także inne osobiste przedmioty, część osób została zmuszona do opuszczenia kraju.

Pomimo działań władz zmierzających do uciszenia działaczy i działaczek ruchu Girifna wciąż pozostaje aktywna i organizuje akcje, takie jak pokojowe protesty wzywające do poszanowania praw człowieka w Sudanie.

POPRZYJ RUCH GIRIFNA. WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE!

1. Wejdź na stronę Szanuj moje prawa i kliknij “Dodaj swój głos”
2. Wstaw swoje zdjęcie z gestem zwycięstwa “V”
3. Wygraj, zdobywając jak najwięcej głosów-serduszek.

UDOSTĘPNIJ swoje zdjęcie na ścianie wydarzenia na Facebooku i na swoim profilu, aby jak najwięcej osób na nie zagłosowało.

Nagrodzone zostaną zdjęcia, które do 25.02.2013 do godz. 16:00 zdobędą najwięcej serduszek.

Główną nagrodą jest jednoosobowe zaproszenie na tegoroczny Life Festival Oświęcim 26-29.06 (m.in. na koncert STINGA) i możliwość zaangażowania się w działania aktywistów Amnesty podczas festiwalu (zapewniamy nocleg oraz zwrot kosztów podróży z całej Polski, 2 klasa PKP, autobus). Za kolejne 4 miejsca przyznamy nagrody niespodzianki.

W konkursie nie mogą brać udziału pracownicy Stowarzyszenia Amnesty International. W konkursie mogą wziąć udział osoby, które ukończyły 16 lat.

Przykładowy wpis na respectmyrights.org. Wpisy muszą być zgodne z regulaminem platformy Szanuj moje prawa.

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA

Powiązany temat

Turcja: Sprawiedliwość zwycięża – wyroki skazujące czterech obrońców praw człowieka uchylone

Powiązany temat