Globalny maraton pisania haseł Wikipedii pokazuje historie kobiet broniących praw człowieka na świecie

W weekend 19-20 maja setki osób w ponad 20 krajach świata wezmą udział w pisaniu haseł biograficznych na temat obrończyń praw człowieka. Celem wydarzenia jest zwiększenie świadomości na temat dokonań kobiet oraz poszerzenie bazy wiedzy na ich temat. Biografie kobiet stanowią obecnie zaledwie 15% haseł biograficznych w polskiej Wikipedii i niecałe 30% w angielskiej Wikipedii.

„Obrończynie praw człowieka oraz aktywiści działający na rzecz praw związanych z płcią i seksualnością wykonują swoją pracę pomimo zagrożeń. Z uwagi na swoją działalność, a także płeć, stają się celem ataków. Doświadczają przemocy seksualnej, gróźb i oczerniania” – powiedziała Guadalupe Marengo, szefowa programu ds. obrońców praw człowieka w Amnesty International.

„Współpraca z Amnesty International to szansa dla Wikipedii, aby dotrzeć do nowych odbiorców, zachęcić ich do zaangażowania w tworzenie bazy wiedzy o ważnych dla nich historiach oraz zapewnić obrończyniom praw człowieka uwagę i widoczność, na którą zasługują” – podkreślił John Lubbock, koordynator ds. komunikacji w Wikimedia UK.

Wikipedia jest odwiedzana przez 1,4 miliarda unikalnych użytkowników każdego miesiąca, ale tylko niewielki procent z nich edytuje jej zawartość. Tylko 50% osób na świecie ma dostęp do Internetu, a większość osób edytujących Wikipedię to biali mężczyźni z Europy lub Ameryki Północnej. Wikipedia dla Odważnych to okazja do zachęcenia ludzi z różnych regionów świata do tworzenia różnorodnych treści, lepiej odzwierciedlających rzeczywistość, w której żyjemy.

Bridget Tolley, kanadyjska aktywistka ruchu społecznego na rzecz rdzennych kobiet, które zaginęły lub zostały zamordowane, powiedziała:

„Wikipedia to piąta na świecie najczęściej odwiedzana strona internetowa. To świetna szansa na wypełnienie luki i zapewnienie kobietom takim jak ja widoczności, na którą zasługują. Jako członkini grupy plemion Algonquin, babcia i prababcia, doświadczałam skutków kolonializmu, rasizmu, wyzysku ekonomicznego, systemowych nadużyć i nienawiści przez całe moje życie. Uwidocznienie mojej pracy i zmagań oznacza, że nasze działania nie mogą być dalej igonorowane. Nie zamilkniemy”.

W Polsce wydarzenia odbędą się w kilkunastu miejscowościach między 18 maja a połową czerwca. Uczestnicy będa mogli pisać biografie obrończyń praw kobiet z całego świata, w tym działających w Polsce. 20 maja odbędzie się wydarzenie Wikipedia dla Odważnych w Barze Studio w Warszawie w ramach 15. edycji Millennium Docs Against Gravity Film Festival. Dołącz do wydarzenia na FB>>>

Wikipedia dla Odważnych to część kampanii Amnesty International „ODWAŻNI. Ludzie broniący praw człowieka”, mającej na celu nagłośnienie działalności oraz ochronę obrońców i obrończyń praw człowieka na świecie.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Obrona praw człowieka to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Rząd planuje zmiany dotyczące przeciwdziałania przemocy w rodzinie

Powiązany temat

Jak skutecznie prowadzić edukację praw człowieka? Rekrutacja na szkolenie dla nauczycielek i nauczycieli