Gość specjalny Amnesty International – Amnesty International

Gość specjalny Amnesty International

Youcai Wang został zaproszony na festiwal filmów dokumentalnych Planete Doc Review w charakterze jurora konkursu na najlepszy film o tematyce praw człowieka, odbywającego się pod patronatem Amnesty International.
W trakcie swej wizyty w Polsce, Youcai Wang odbył wiele spotkań, w czasie których rozmawiał o wydarzeniach w Chinach oraz o szansach na demokratyzację Kraju Środka. Udzielił wielu długich i wyczerpujących wywiadów dziennikarzom prasowym, telewizyjnym i radiowym. We wtorek 13 maja odbyło się spotkanie naszego gościa z przedstawicielami grupy warszawskiej AI. W czwartek, 15 maja, Youcai Wang na zaproszenie katowickiej grupy lokalnej był gościem specjalnym konferencji -Złoto dla praw człowieka-, podczas której powiedział. że liczy, iż Chiny staną się państwem demokratycznym za około 15 – 20 lat.
W trakcie pobytu w Polsce Youcai Wang opowiadał o działaniach podejmowanych w celu demokratyzacji Chin. Zwracał uwagę na dynamiczny rozwój gospodarczy Chin, któremu wciąż jednak nie towarzyszy rozwój praw i swobód obywatelskich: -W Chinach nie istnieje wolność słowa, młodzi ludzie uczą się z książek, w których informacje zostały ocenzurowane i przedstawione w nieprawdziwym świetle. Wiadomości historyczne są świadomie selekcjonowane i często zniekształcane przez władze. Najważniejsze jest jednak to, że młodzi Chińczycy nie zdają sobie sprawy z łamania praw człowieka w Chinach. Media i rząd, przedstawiając osoby walczące o przestrzeganie praw człowieka, informują jedynie o ich działalności wywrotowej na szkodę państwa. Zarzuty przedstawiane opinii publicznej są często niezgodne z prawdą. Do tej pory nie ma możliwości rozpoczęcia dialogu, w wyniku którego sytuacja prześladowanych osób poprawiłaby się- powiedział Wang.
Wizyta w Polsce miała dla Youcai Wanga duże znaczenie. Doskonale znał naszą historię najnowszą, a rok 1980 oraz 1989 i -Solidarność- są dla niego wzorem w dalszej walce o demokratyzację Chin. -Gdyby nie Solidarność moje działania prawdopodobnie nie byłyby możliwe- podkreślał Wang.
Youcai Wang jest przeciwnikiem bojkotu Igrzysk Olimpijskich w Pekinie. Mogłoby to, jego zdaniem, doprowadzić do eskalacji prześladowań. -Igrzyska Olimpijskie są szansą dla Chińczyków na zwrócenie uwagi świata na ich sytuację- uważa Wang.
Amnesty International wyraża ogromną radość z faktu, że mogliśmy gościć w Polsce tak znamienitego gościa.
******************************************************************
Youcai Wang doktoryzuje się obecnie na wydziale fizyki w Stanach Zjednoczonych, do których udał się w roku 2004, kiedy pod wpływem nacisków rządu USA oraz Amnesty International został zwolniony z więzienia. W roku 1998 skazano go na karę jedenastu lat pozbawienia wolności, czego powodem była próba zarejestrowania Chińskiej Partii Demokratycznej. Wcześniej, po demonstracji studenckiej na placu Tiananmen, został schwytany i osadzony w więzieniu, w którym spędził trzy lata. W Chinach studiował fizykę w Zhejiang oraz w Pekinie. Na uchodźstwie stworzył Chińską Partię Demokratyczną.