Granice inwigilacji: zapraszamy na debatę 11 września – Amnesty International

Granice inwigilacji: zapraszamy na debatę 11 września

Czy polskie służby korzystały z amerykańskich programów masowej inwigilacji? Czy elektroniczna inwigilacja obywateli jest w ogóle dopuszczalna, a jeśli tak, to jakie są jej granice? Te pytania chcielibyśmy zadać polskim decydentom podczas debaty organizowanej 11 września 2013 r. w ramach polskich obchodów Międzynarodowego Dnia Sprzeciwu Wobec Inwigilacji, ustanowionego w rocznicę zamachów na World Trade Center.

plakat_debata_inwigilacja_wlasciwy_smallOsoby odpowiedzialne w polskim państwie za bezpieczeństwo, sprawy wewnętrzne czy dyplomację nie wypowiedziały się dotychczas, czy Polska korzystała z PRISM i innych programów. Nadszedł czas, żeby obywatele otrzymali odpowiedzi na dręczące ich pytania – tak o potrzebie rozmowy mówi Katarzyna Szymielewicz, prezeska Fundacji Panoptykon, która wraz z Helsińską Fundacją Praw Człowieka i Amnesty International organizuje debatę. – W czasie “Wiosny internautów” debata została wymuszona protestami na ulicach. Warto jednak rozmawiać zanim temperatura konfliktu przekroczy linię, za którą nie jest już możliwa merytoryczna wymiana argumentów.

Do udziału w debacie “Granice inwigilacji: Debata obywateli z władzami na temat problemu dopuszczalności i granic masowej, elektronicznej inwigilacji” zaprosiliśmy przedstawicieli najważniejszych organów odpowiedzialnych za polską politykę bezpieczeństwa, nadzór nad służbami specjalnymi i ochronę praw człowieka. Czy zaproszeni goście potraktują wątpliwości obywateli poważnie? Dotychczas swój udział w debacie potwierdzili: prokurator Andrzej Niewielski z Biura Spraw Konstytucyjnych Prokuratury Generalnej, senator Józef Pinior, poseł Ryszard Kalisz, poseł Marek Opioła i dyrektor Zespołu Prawa Konstytucyjnego i Międzynarodowego w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich Mirosław Wróblewski. Swoją obecność potwierdził też – jako jedyny przedstawiciel rządu – Minister Administracji i Cyfryzacji  Michał Boni. Czy inni członkowie rządu są zainteresowani problemem ochrony prywatności polskich obywateli? Tego dowiemy się już niedługo.

Do udziału w debacie zaprosiliśmy także obywateli: każdy mógł przesłać pytanie, które chciał zadać gościom.

Prywatność to prawo człowieka. Jest gwarantowana traktatami, których Stany Zjednoczone i Polska są stroną. Polskie społeczeństwo chce wiedzieć, jaki jest zakres współpracy polskich służb ze służbami innych państw. Przed debatą otrzymaliśmy pytania o narzędzia i metody działania, z których zagraniczne podmioty korzystają z naruszeniem polskich standardów ochrony praw człowieka. Polskie władze muszą w jasny sposób potwierdzić, że wspierają międzynarodowe standardy ochrony prawa do prywatności i przestrzegają polskiego prawa – dodaje Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.

Pytania będzie mogła też zadawać publiczność na sali. Dyskusję poprowadzi dziennikarz “Polityki” i TOK FM Jacek Żakowski.

Termin i miejsce debaty: 11 września 2013 r., godz. 18:00, sala 316 Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Dobra 56/66, Warszawa.

Wydarzenie na FB >>>

Żądamy natychmiastowego zaprzestania bezprawnej inwigilacji

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity