Grecja: 13 000 uchodźców wciąż uwięzionych na wyspach

Według danych greckiego rządu, przed zbliżającą się rocznicą Porozumienia UE-Turcja (18 marca 2018) ponad 13 000 mężczyzn, kobiet i dzieci nadal jest uwięzionych na wyspach.

Polityka zatrzymywania, zamieniła greckie wyspy, będące kiedyś symbolem nadziei i solidarności, w otwarte więzienia. Życie uchodźców zostaje zawieszone w nieskończoność, powodując dodatkowe cierpienie,

powiedział Gabriel Sakellaridis, dyrektor Amnesty International w Grecji.

Grecki rząd przy wsparciu UE, musi natychmiast przenieść uchodźców w bezpieczne miejsce,

dodał.
Polityka zatrzymywania, została wprowadzona przez Grecję, przy wsparciu Komisji Europejskiej oraz innych państw członkowskich Unii, by zapobiec dalszemu przemieszczaniu się uchodźców z greckich wysp do Grecji lądowej. Grecki rząd argumentuje także, że obecne podejście jest niezbędne w celu wypełniania zobowiązań związanych z porozumieniem UE-Turcja.
Porozumienie, które zostało uzgodnione przez wszystkie 28 państw UE w marcu 2016 roku, zakłada zawracanie do Turcji wszystkich osób, które dotarły do Grecji przez Turcję, od momentu rozpoczęcia obowiązywania porozumienia.
Grecja i jej unijni partnerzy powinni zapewnić bezpieczeństwo wszystkim osobom poszukującym ochrony w Grecji. Rząd powinien natychmiast rozszerzyć możliwości bezpiecznego zakwaterowania oraz dostęp do świadczeń w Grecji lądowej, a także stworzyć system szybkiego przenoszenia ludzi do lokalizacji, które zapewniają dostęp do opieki medycznej.
Zgodnie z zapowiedzią z początku grudnia 2017 roku, w ramach realizowania tzw. środków nadzwyczajnych, grecki rząd przeniósł do tej pory z wysp ponad 7 000 osób. Ale w sytuacji, kiedy ponad 5 000 nowych osób dotarło na wyspy od grudnia, prowizoryczne schronienia stworzone na wyspach pozostają niewystarczające dla tak licznej grupy ludzi.
Tak zwane „hotspoty” na Lebos, Chios, Samos, Leros oraz Kos, gdzie umieszczana jest większość uchodźców, wciąż są zakwaterowaniem dla około 10 000 osób, podczas gdy infrastruktura pozwala na udzielenie schronienia 6 292 osobom. Liczba osób zakwaterowanych prawdopodobnie jeszcze wzrośnie, kiedy więcej osób poszukujących ochrony zacznie pokonywać drogę morską w czasie letnich miesięcy. Ta sytuacja może wpłynąć na dalsze pogorszenie sytuacji humanitarnej na wyspach.
Większość ludzi jest wciąż zmuszana do spania na ziemi, w namiotach nieprzystosowanych do intensywnych deszczy i zimna na wyspach. W obliczu braku bezpieczeństwa i przeludnienia w „ośrodkach”, kobiety i dzieci, które doświadczyły przemocy oraz wyzysku w krajach, z których uciekły, są obecnie narażone na przemoc seksualną i nękanie.

Osoby poszukujące ochrony, które uciekły ze stref konfliktu, nigdy nie powinny czuć się zagrożone, kiedy docierają na greckie wyspy,

powiedziała Eva Cosse, badaczka Human Rights Watch.

Greckie oraz europejskie władze powinny współpracować w celu odbudowania poczucia ludzkiej godności oraz rozpocząć demontaż polityki zatrzymywania, która powoduje ogromne cierpienie.

Ograniczone możliwości lekarzy i prawników w hotspotach oznaczają, że większość osób nie ma możliwości uzyskania odpowiedniej opieki medycznej i pomocy prawnej do której są uprawnione. Większość dzieci nie chodzi do szkoły. Przeludnienie, bardzo słabe warunki, nieodpowiedni dostęp do świadczeń i niepewność o przyszłość przyczyniają się do napięć wewnątrz tych miejsc.
Lekarze specjaliści w Grecji, którzy mieli kontakt z osobami poszukującymi ochrony, powiedzieli, że „polityka zatrzymywania” znacznie zaostrza zły stan psychiczny wśród uchodźców.
W kampanii #OpentheIslands, która rozpoczęła się 1 grudnia 2017 r., grupa organizacji wzywa Premiera Tsiprasa do zakończenia obecnej polityki wobec uchodźców. Greckie władze powinny natychmiast zapewnić uchodźcom lepsze warunki oraz wprowadzić odpowiednie środki, by żadna z osób poszukujących ochrony nie została pozostawiona w tak przerażających warunkach. Inni przywódcy UE powinni zająć jasne stanowisko zmierzające do zakończenia obecnej polityki, która poprzez porozumienie z Turcją zatrzymuje ludzi na wsypach, po to by z powrotem ich odesłać.

Sytuacja na wyspach osiągnęła punkt krytyczny. Osoby zmuszone do migracji, znajdują się obecnie w ciężkich warunkach, które grożą naruszeniami praw człowieka,

powiedziała Marta Welander dyrektor ds. praw uchodźców w Europie.

Pilne działanie jest wymagane zarówno ze strony rządu Grecji jak UE, w celu ochrony praw człowieka tysięcy osób na wyspach.

Organizacje, które podpisały oświadczenie:

• Amnesty International
  • Caritas Hellas
  • Greek Council for Refugees
  • Greek Forum of Refugees
  • Human Rights Watch
  • Oxfam
  • Praksis
  • Refugee Rights Europe
  • Spanish Commission for Refugees (CEAR)

Twój Tweet może się przyczynić do zmiany. Kiedy działamy razem, ludzie u władzy nas słuchają. Wyślij Tweeta do premiera Grecji Alexisa Tsiprasa:

Refugees stranded in the cold on the Greek islands must be moved to safety @PrimeministerGR. #OpenTheIslands