Grecja: Nieludzkie procedury azylowe stanowią zagrożenie dla ludzkiego życia

Nieludzkie środki, które władze Grecji podejmują w celu powstrzymania ludzi przed przekroczeniem granicy, stanowią rażące naruszenie spoczywających na rządzie w Atenach zobowiązań w zakresie praw człowieka, a ponadto narażają na niebezpieczeństwo osoby uciekające przed działaniami wojennymi – oświadczyła dziś Amnesty International.

Po posiedzeniu greckiej Rady Bezpieczeństwa Narodowego ogłoszono, że chwilowo wstrzymuje się przyjmowanie wniosków azylowych od osób przekraczających granicę w sposób niezgodny z przepisami. Oprócz tego postanowiono, by nie rejestrować nowoprzybyłych, jeśli “możliwe” jest niezwłocznie zawrócenie ich do kraju pochodzenia. Nie wiadomo, co w tym kontekście rząd grecki rozumie jako „możliwe”.

Każdy ma prawo ubiegać się o azyl. Deportowanie osób bez właściwego rozpatrzenia ich sytuacji może oznaczać odsyłanie ich z powrotem do piekła wojny lub narażanie ich na poważne naruszenia praw człowieka. Ponadto stanowi to złamanie fundamentalnej zasady non-refoulement

– skomentowała Aleksandra Fertlińska, Ekspertka ds. monitoringu praw człowieka w Amnesty International Polska.

– Wprowadzenie przez władze greckie nierozważnych środków stanowi jawne naruszenie prawa unijnego i międzynarodowego i może sprowadzić zagrożenie dla życia ludzi. Ubiegający się o azyl kolejny raz stają się kartą przetargową w bezlitosnej grze politycznej.

Rząd w Atenach ogłosił także, że wojsko przeprowadzi w przygranicznym regionie Ewros i na Morzu Egejskim ćwiczenia z użyciem ostrej amunicji. Od 28 lutego, kiedy władze tureckie oznajmiły, że nie będą powstrzymywać osób chcących opuścić terytorium Turcji, na tureckiej granicy lądowej i morskiej zgromadziły się tysiące ludzi. Od zeszłego czwartku docierają informacje o starciach pomiędzy ludźmi czekającymi na granicy a grecką policją, która nadużywa siły i na ślepo strzela w tłum granatami z gazem łzawiącym, żeby powstrzymać ludzi przed przedostaniem się na terytorium Grecji.

Coraz więcej osób dociera również do greckich wysp. W niedzielę mieszkańcy wyspy Lesbos nie pozwolili przybić do brzegu przypływającym łodziom, zaatakowali aktywistów oraz samochody wolontariuszy i dziennikarzy. Amnesty International wzywa władze greckie, by podjęły wszelkie możliwe kroki w celu ochrony osób przybywających do Grecji oraz organizacji społecznych i indywidualnych osób, które wspierają je na miejscu.

Grecja powinna w pilnym trybie zaprzestać nadużywania siły i zagwarantować możliwość prowadzenia operacji poszukiwawczych i ratunkowych na morzu. Ludziom szukającym w Grecji azylu należy udzielać pomocy, a nie traktować ich jak przestępców lub źródło zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego

– dodaje Aleksandra Fertlińska.

Również kraje członkowskie UE muszą przyjąć na siebie większą odpowiedzialność za szukających azylu w Turcji zapewniając pomoc finansową i bezpieczeństwo w drodze do Europy.

Ponadto Komisja Europejska powinna pilnie skoordynować wszelkie działania pomocowe dla Grecji i Bułgarii, by ubiegający się o azyl byli odpowiednio przyjmowani i mieli dostęp do właściwych procedur azylowych.

Zdjęcie w nagłówku: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency via Getty Images

Chrońmy ludzi uciekających przed wojną