Grupa lokalna Amnesty International z Lublina, która wchodzi w skład Lubelskiej Koalicji przeciw rasizmowi, dyskryminacji oraz ksenofobii, zaprasza w dniach 21-25 marca na DNI WALKI Z RASIZMEM

21 marca 1960 roku miała miejsce masakra w Sharpeville w Republice Południowej Afryki. Tego Dnia odbywała się pokojowa demonstracja przeciwko -przepisom przepustkowym- apartheidu, podczas której policjanci zastrzelili 69 osób biorących w niej udział. Data ta została ustanowiona przez zgromadzenie ogólne ONZ w 1979 roku aby uczcić pamięć ofiar incydentów na tle rasistowskim oraz wzmożyć działalność społeczeństwa na rzecz eliminacji wszelkich form rasizmu, ksenofobii i dyskryminacji na świecie.
Zapraszamy wszystkich mieszkańców Lublina do aktywnego włączenia się w akcję w ramach DNI WALKI Z RASIZMEM.
Pełny opis programu oraz grafika znajdują się na stronie: ailublin.wordpress.com
Skrócony program wydarzeń:
21.03 (środa)
Godzina 16.oo, Siedziba Stowarzyszenia Homo Faber, ul. Okopowa 9 i 1/2
Pokaz filmów – -Księżyc to Żyd-, reż. Michał Tkaczyński, Polska, 45 min. , –Rebirth of Nation-, reż. Paul D. Miller, USA, 100 min.
22.03 (czwartek)
godzina 19.oo, siedziba Stowarzyszenia Homo Faber, ul. Okopowa 9 i – Warsztat Antydyskryminacyjny
23.03 (piątek)
godzina 20.oo, Przestrzeń Inicjatyw Twórczych -Tektura-, ul. Wieniawska 15a Benefit na rosyjskich antyfaszystów z Niżnego Nowogrodu w ramach działań solidarnościowych na ich rzecz.Pokaz filmu: -Noise and Resistance-, reż. Francesca Araiza Andrade, Julia Ostertag, Niemcy, wstęp 8zł
24.03 (sobota):
godzina 11.oo, Kawiarnio-Księgarnia -Spółdzielnia-, ul. Peowiaków 11  Czytanie bajek dla dzieci. Warsztaty o tolerancji dla dzieci i rodziców.
godzina 14,oo, Plac Łokietka (pod Ratuszem) Happening z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Rasizmem i Dyskryminacją Rasową.
25.03 (niedziela)
godzina 20.oo, Przestrzeń Inicjatyw Twórczych -Tektura-, ul. Wieniawska 15a