Guantánamo: o 4 lata za długo – nowe zeznania dotyczące tortur – Amnesty International

Guantánamo: o 4 lata za długo – nowe zeznania dotyczące tortur

AI Index: AMR 51/013/2006
W czwartą rocznicę przewozu pierwszych skazanych do bazy Guantánamo na Kubie, Amnesty International ujawniła nowe zeznania o stosowaniu tortur oraz znęcaniu się nad więźniami w amerykańskim centrum zatrzymań oraz dalsze szczegóły dotyczące innych skazanych.
Wśród zeznań jest to pochodzące od jednego z pierwszych zatrzymanych przeniesionych do Guantánamo. Jumah al-Dossari, 32-letni obywatel Bahrajnu został zabrany do Bazy Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych w styczniu 2002 po okresie przetrzymywania przez wojska amerykańskie w bazie lotniczej Kandahar w Afganistanie.
 Zeznanie Jumah al-Dossari’ego, potwierdzone przez osoby zwolnione z Guantánamo, zawiera kilka zarzutów o znęcanie się oraz fizyczne i psychiczne tortury wyrządzone przez personel amerykański na nim osobiście oraz innych więźniach w Afganistanie oraz Guantánamo.
-W Guantánamo, około 500 ludzi było traktowanych z całkowitą i skrajną pogardą, do znoszenia, której nikt nie powinien być zmuszany. Nie jest zatem zaskakujące, że po latach niepewności o swój los, niektórzy z tych ludzi stwierdzili, że wolą śmierć od pozostania w Guantánamo na czas nieokreślony- donosi Amnesty International.
Amnesty International ujawniła także dalsze szczegóły sprawy dziennikarza Al-Jazzera, Sami al Hajj’ego, przeniesionego do Guantánamo w czerwcu 2002 po okresie zatrzymania w bazach Bagram oraz Kandahar, a także sprawy jemeńskiego biznesmena, Abdulsalam al-Hela’ego, który został potajemnie zatrzymany przed przeniesieniem do Guantánamo.

Członkowie Amnesty International w ponad 38 krajach będą teraz wysyłać petycje do prezydenta Busha oraz prokuratora generalnego, Gonzalesa aby doprowadzić do sprawiedliwego procesu wszystkich zatrzymanych w Guantánamo oraz zbadać wszystkie doniesienia o torturach oraz znęcaniu się mających miejsce w ośrodku zatrzymań.
 W sprawie Guantánamo nie ma kompromisu. To miejsce przetrzymywania musi zostać zamknięte, a dochodzenie wszczęte niezwłocznie odnośnie dziesiątek doniesień o torturach oraz znęcaniu się, które miały miejsce od roku 2002.

W celu uzyskania dodatkowych informacji, zobacz:

USA: Zeznanie Jumah al-Dossari’ego, zatrzymanego w Guantánamo

USA: Kim są zatrzymani w Guantánamo – Jumah al-Dossari

USA: Kim są zatrzymani w Guantánamo – Sami al Hajj

USA: Kim są zatrzymani w Guantánamo – Abdulsalam al -Hela

Więcej informacji odnośnie Guantánamo, włączając zasoby audiowizualne:

Inne wywiady z byłymi zatrzymanymi w Guantánamo oraz krewnymi osób obecnie przetrzymywanych w Bazie Marynarki Wojennej USA są dostępne na życzenie.
Amnesty International prowadzi kampanię na rzecz powstrzymania tortur oraz innych form znęcania się w -walce z terroryzmem-. W celu uzyskania dalszych informacji odwiedź stronę internetową kampanii:
http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng oraz stronę https://amnesty.org.pl/stoptorturom/

NIE dla rozlewu krwi w Iranie