#HairProtest dla Korei Północnej – Amnesty International

#HairProtest dla Korei Północnej

Niecały miesiąc od momentu, w którym świat obiegły doniesienia o wprowadzeniu w Korei Północnej oficjalnej listy 28 fryzur dla kobiet i mężczyzn, rusza międzynarodowa kampania społeczna, zainicjowana przez Amnesty International Polska.

#HairProtest jest nie tylko bezpośrednią odpowiedzią na upokarzające obywateli ograniczenie prawa do decydowania o własnym wyglądzie. Jest to okazja do wyrażenia protestu przeciwko całej machinie represji w północnej części Półwyspu Koreańskiego.

Korea Północna jest okrutnym państwem totalitarnym, którego obywatele poddawani są stałej kontroli. Karne obozy pracy, w których ludzie są torturowani, wykonywanie egzekucji, stosowanie odpowiedzialności zbiorowej za najmniejsze przewinienie, ograniczenie wolności wypowiedzi i przemieszczania się ? to tylko niektóre przykłady polityki władz wobec mieszkańców tego kraju.

Nasza akcja ma charakter internetowy i skierowana jest do ludzi na całym świecie. Na stronie hairprotest.org każdy może dodać swoje zdjęcie i powiększyć listę fryzur, pomagając nam stworzyć najdłuższą fotopetycję w historii! Będzie ona głosem przeciwko politycznemu ograniczaniu wolności wypowiedzi, protestem przeciwko łamaniu praw człowieka. Po zakończeniu akcji fotopetycja zostanie wysłana do Kim Dzong Una i przedstawicieli władz północnokoreańskich. Za stworzenie koncepcji akcji i produkcję strony internetowej odpowiada agencja Grey Group.

Miałem okazję żyć w PRLu i wierzę, że każde działanie, które uświadamia szerokiemu odbiorcy absurdy tego systemu, jest warte wysiłku – mówi Krzysztof Kosz, Digital Creative Director w GreyGroup. – Ostatnio władze Korei Północnej umożliwiły obcokrajowcom korzystanie z Internetu. Akcja Amnesty International Polska będzie promowana na całym świecie, więc mamy nadzieję, że dotrze też do obywateli Korei Północnej.

– Rozpoczęta przez nas międzynarodowa akcja ma uzmysławiać osobom na co dzień korzystającym z wolności wypowiadania się, że wciąż istnieją kraje, których władze ingerują w najbardziej intymne aspekty życia. #HairProtest pozwala w prosty sposób wyrazić solidarność z obywatelami Korei Północnej. Jest jednocześnie apelem i formą nacisku społeczności międzynarodowej na światowych przywódców, by podjęli bardziej zdecydowane działania zmierzające do poprawy sytuacji mieszkańców Korei Północnej – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA