Haiti: Należy wyciągnąć wnioski z błędów przeszłości

AI Index: AMR 36/012/2004 (Public)
Rada Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych wysłała siły zbrojne, aby pomogły siłom bezpieczeństwa Haiti -w ustanowieniu i utrzymaniu porządku publicznego, prawa i ładu oraz w promowaniu i ochronie praw człowieka-. Warto podkreślić, iż rezolucja stanowi, że: -odpowiedzialność będzie indywidualna i nie będzie łaski dla zbrodniarzy-. Na podstawie tych zobowiązań Amnesty International pilnie nawołuje do tego, aby:

1. Tymczasowe Siły Międzynarodowe (TSM) zobowiązały się do rozbrojenia zarówno sił rebelianckich jak i milicji popierającej Aristide’a. Porażka w rozbrojeniu rozwiązanych sił wojskowych i paramilitarnych w 1994 roku była jedną z podstawowych przyczyn stale trwającego konfliktu politycznego na Haiti.

2. TSM zagwarantowały, iż osoby, na których ciążą wyroki za łamanie praw człowieka, jak przywódcy rebeliantów Louis Jodel Chamblain czy Jean Pierre Baptiste (‘Jean Tatoune’), zostaną zatrzymane i postawione przed haitańskim wymiarem sprawiedliwości.

3. Społeczeństwo międzynarodowe zapewniło, iż w żadnych okolicznościach osobom skazanym lub podejrzanym o poważne nadużycia praw człowieka nie zostanie przekazane stanowisko ani w rządzie tymczasowym, ani w służbach bezpieczeństwa, gdzie mogłyby dopuścić się dalszych przewinień.

4. TSM pomogły w postawieniu przed wymiarem sprawiedliwości wszystkich tych, którzy są podejrzani o łamanie praw człowieka w czasie konfliktu, niezależnie od tego, po której stronie barykady się znajdowali. Tylko w ten sposób można przywrócić całkowite rządy prawa i zatrzymać przemoc polityczną.

5. oprócz międzynarodowego personelu wojskowego i policyjnego zostali pilnie rozmieszczeni cywilni międzynarodowi inspektorzy praw człowieka, co zniechęciłoby do dalszych nadużyć oraz zapewniło dokładne i szczegółowe dane o prawach człowieka, informujące o każdym kroku międzynarodowej reakcji na rozwój wydarzeń na Haiti.

Informacje dodatkowe

W chwili obecnej na Haiti stacjonują wojska Stanów Zjednoczonych, Kanady i Francji.

US Marines przypłyneli, aby chronić ambasadę amerykańską i dyplomatów, lotnisko miedzynarodowe Toussaint Louverture, Port-au-Prince,Haiti
-APGraphicsBank

We wrześniu 1995 roku obecny przywódca rebeliantów Louis Jodel Chamblain, wraz z sześcioma innymi dowódcami sił wojskowych i paramilitarnych, został zaocznie skazany na dożywotnie roboty przymusowe za udział w bezprawnej egzekucji Antoine’a Izméry’ego (znanego działacza demokratycznego) we wrześniu 1993 roku podczas publicznej mszy w kościele w Point-au-Prince. Chamblain uciekł, aby uniknąć oskarżenia. Został on również skazany zaocznie na dożywotnie roboty przymusowe za udział w masakrze Raboteau w 1994 roku.

Inny przywódca rebeliantów – Jean Pierre Baptiste, zwany -Jean Tatoune- – jest również byłym dowódcą sił paramilitarnych oraz jest również skazany na dożywotnie roboty przymusowe za udział w masakrze Raboteau w 1994 roku. W sierpniu 2002 roku uciekł z więzienia Gonaives, gdzie odbywał karę.

Louis Jodel Chamblain i Jean Tatoune należeli do organizacji paramilitarnej FRAPH, utworzonej przez władze wojskowe, które, po zamachu stanu w 1991 roku na ówczesnego prezydenta Aristide’a, faktycznie sprawowało władzę. Członkowie FRAPH byli odpowiedzialni za wielokrotne łamanie praw człowieka przed odnowieniem demokratycznego rządu w 1994 roku.