Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

# Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
# Chcę niezależnego sądownictwa.
# Walczę o prawa kobiet.

Dowiedz się więcej

Haiti: Skazani za łamanie praw człowieka nie mogą przebywać na wolności – AKCJA ZAKOŃCZONA

Louis Jodel Chamblain, we wczesnych latach 90-tych przywódca organizacji paramilitarnej FRAPH, został w 1993 skazany za zabójstwo Antoine’a Izmér’ego, pro-demokratycznego działacza i za udział w masakrze Raboteau w 1994 roku, w której zginęło około 20 osób. W obu procesach został skazany na dożywotnie przymusowe roboty.

Jean Pierre Baptiste zwany -Jean Tatoune- to inny członek FRAPH uznany za winnego w procesie o udział w masakrze Raboteau i skazany na dożywotnie roboty przymusowe.

Pozostali skazani lub oskarżeni za łamanie praw człowieka uciekli w niedzielę 29 lutego z narodowego więzienia w Port-au-Prince w atmosferze bezprawia, jaka towarzyszyła ustąpieniu prezydenta Jean’a Bertrand’a Aristide’a. AI obawia się, że mogli oni przyłączyć się do sił rebeliantów, uzyskując w ten sposób dostęp do broni i jak również do wpływowych stanowisk.

Policja i oficerowie wymiaru sprawiedliwości, świadkowie i obrońcy praw człowieka zaangażowani w dawne sprawy sądowe mogą być narażeni na odwetowe ataki ze strony tych, którym pomogli stanąć przed obliczem sprawiedliwości.

Szczegółowe informacje zawarte są w raporcie: Haiti: Sprawcy dawnych nadużyć zagrażający prawom człowieka i ponowne ustanowienie zasad prawa, 3 marca 2004.

CO MOŻESZ ZROBIĆ

Prosimy jak najszybciej przesyłać listy, faksy, e-maile w języku angielskim, francuskim lub w języku ojczystym ponaglając rządy Stanów Zjednoczonych, Francji i Kanady do podjęcia działań w celu zakończenia okresu bezkarności na Haiti.

Treść listu:

Fax: (613)996-3443
Email: bill.graham@dfait-maeci.gc.ca

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie