Historia Michaiła Chodorkowskiego

Chodorkowski

Kim tak naprawdę jest były szef Jukosu – Michaił Borysowicz Chodorkowski?
Idealistycznie myślącym socjalistą, kapitalistą próbującym prowadzić niezależną politykę, a może zwykłym przestępcą?
“Chodorkowski” przedstawia wnikliwy i prawdziwy portret byłego rosyjskiego oligarchy w oparciu o rozmowy z jego dawnymi współpracownikami, rodziną (matką i synem) i politykami, zarówno rosyjskimi, jak i zachodnimi (w tym m.in. z byłym szefem niemieckiej dyplomacji – Joschką Fischerem).
8 października o godz. 12.00 w Kinie Atlantic odbędzie się przedpremierowy pokaz filmu z udziałem reżysera Cyrila Tuschiego.
Natomiast 14 października o godz. 19.00 zapraszamy do warszawskiego kina kultura na premierę filmu i spotkanie z Pawłem Chodorkowskim, synem Michaiła Chodorkowskiego. “Chodorkowski” jest próbą obiektywnego i prawdziwego spojrzenia na kontrowersyjnego rosyjskiego przedsiębiorcę, wzbudzającego międzynarodowe zainteresowanie, choć od wielu lat przebywającego w więzieniu.
– Nie chciałem robić z Chodorkowskiego ani diabła, ani tym bardziej świętego. Starałem się po prostu przedstawić zróżnicowany obraz tego człowieka- – tłumaczy reżyser.
W filmie wykorzystano materiały archiwalne, wywiady z rodziną i współpracownikami Chodorkowskiego oraz z wybitnymi osobowościami XX wieku.
Pojawia się tu także unikalny, kilkuminutowy wywiad z Chodorkowskim, w trakcie którego odpowiada on na pytania na sali sądowej zza szyby.
Muzykę do filmu, dedykowaną Chodorkowskiemu, skomponował Arvo Pärt. Premiera filmu odbyła się w 2011 roku na festiwalu Berlinale, kilka tygodni po tym, jak Chodorkowski i jego były partner biznesowy – Płaton Lebiediew – skazani zostali na trzynaście i pół roku więzienia za rzekome przywłaszczenie 218 mln ton ropy naftowej i wypranie uzyskanych w ten sposób pieniędzy. Podczas końcowych prac nad filmem, kilka razy włamano się do miejsca zamieszkania reżysera – raz do pokoju hotelowego na Bali, gdzie Tuschi kończył pracę nad ostatnimi zdjęciami do filmu, a potem do jego mieszkania w Berlinie, na kilka tygodni przed Berlinale.
Amnesty International ogłosiła rosyjskich biznesmenów Michaiła Chodorkowskiego i Platona Lebiediewa więźniami sumienia, po tym jak moskiewski sąd 24 maja 2011 r. utrzymał w mocy wyrok skazujący ich za pranie pieniędzy. Moskiewski Sąd Miejski zmniejszył karę więzienia dla obu biznesmenów z 13,5 do 12 lat, nie ustosunkował się jednak do żadnego z poważnych nadużyć proceduralnych, które szkodziły postępowaniu karnemu od początku śledztwa.
Więcej na temat filmu na stronie dystrybutora Against Gravity.