Hiszpania: Amnesty International potępia zamach w Madrycie – Amnesty International

Hiszpania: Amnesty International potępia zamach w Madrycie

AI Index: EUR 41/002/2005 (Public)

Bomba podłożona w samochodzie wybuchła rankiem 9 lutego 2005 r. w pobliżu the Juan Carlos I Convention Centre tuż przed przyjazdem króla Juana Carlosa oraz królowej Sofii. Hiszpańska policja twierdzi, iż baskijska grupa ETA (Euzkadi ta Askatasuna) pół godziny przed podłożeniem bomby przez telefon poinformowała prasę. Policja od razu otoczyła  teren, jednakże przynajmniej 42 osoby zostały ranne, w tym pięciu policjantów.

Tło wydarzeń

Tego samego dnia policja aresztowała 14 osób podejrzanych o kontakty z grupą ETA w kraju Basków (Pais Vasco), Navarze oraz Walencji. W zeszłym tygodniu rząd hiszpański odrzucił plan (Ibarretxe Plan) regionalnego parlamentu baskijskiego dotyczący rozszerzenia autonomii dla kraju Basków.

Amnesty International jednoznacznie potępia częste w Hiszpanii ataki grup zbrojnych skierowane przeciw cywilom. Po udanym zamachu na działacza Partii Socjalistycznej przed wyborami w styczniu 2003 r. organizacja Amnesty wezwała ETA, aby ostatecznie zaprzestała zamachów, podkładania bomb oraz zastraszania w kraju Basków.  Wcześniej organizacja apelowała do ETA, aby ta zakończyła swoją kampanię bezkarnego zabijania cywilów.