Hołd dla Aung San Suu Kyi

Lady_B1– “Lady” to opowieść o wspaniałej kobiecie, która stała się symbolem nadziei, pokojowej walki o wolność, niezłomności ducha i wiary w drugiego człowieka – mówi Draginja Nadażdin, dyrektorka Amnesty International Polska.
Aung Sann Suu Kyi została aresztowana po raz pierwszy w lipcu 1989 r. Od listopada 2010 r. jest wolna. 1 kwietnia tego roku wzięła udział, razem ze swoją partią, Ligą na Rzecz Demokracji, w wyborach uzupełniających do birmańskiego parlamentu. Według nieoficjalnych wyników wygrała wybory.
– Właśnie teraz, kiedy Aung San Suu Kyi jest wolna i może jeszcze silniej wpływać na ochronę praw człowieka w swoim kraju, ponownie musimy wyrazić swoją solidarność i wesprzeć jej walkę oraz innych więźniów sumienia, którzy nadal są trzymani w birmańskich więzieniach – dodaje Draginja Nadażdin. – Dlatego zdecydowaliśmy się patronować filmowi Luca Bessona, bo jest to bardzo ważne wsparcie i hołd dla jej pracy.
Spośród wielu nagród i zaszczytów, jakie spotkały Aung San Suu Kyi, w tym najważniejszej nagrody, Pokojowej Nagrody Nobla, Amnesty International w lipcu 2009 r. przyznała jej tytuł Ambasadora Sumienia. Decyzję tę ogłosił Bono z zespołu U2 podczas koncertu w Dublinie razem z dziesiątkami działaczy Amnesty International noszących maski z wizerunkiem opozycjonistki. U2 zadedykowało jej piosenkę -Walk On-.
Poniżej krótka relacja z akcji Amnesty International i U2 dla Aung San Suu Kyi:

Tytuł Ambasadora Sumienia przyznawany jest wyjątkowym przywódcom, obrońcom praw człowieka, którzy swoją pracą przyczyniają się do ochrony praw człowieka i ich rozpowszechniania. Aung San Suu Kyi dołączyła do grona takich osób jak Vaclav Havel, czy Nelson Mandela.
Amnesty International od początku obserwowała uważnie sytuację w Birmie i adoptowała Aung San Suu Kyi, jako więźnia sumienia, już w 1989 r. Przez wszystkie te lata tysiące listów zostało wysłanych na jej rzecz do władz Birmy i równie wiele słów wsparcia do niej samej.
Amnesty International jest ogólnoświatowym ruchem ludzi działających na rzecz praw człowieka. Istnieje już od 50 lat. Członkowie organizacji dobrowolnie poświęcają swój czas i energię, solidaryzując się z ofiarami przypadków naruszeń praw człowieka.
O filmie
“Lady”
Reżyseria: Luc Besson
(“Wielki błękit”, “Nikita”, “Leon zawodowiec”, “Joanna d-Arc”, “Angel-A”)
Obsada

• Michelle Yeoh (“Przyczajony tygrys, ukryty smok”. “Wyznania Gejszy”, “W stronę słońca”)
  • David Thewlis (“Harry Potter”, “Anonimus”, “Czas wojny”, “Królestwo niebieskie”)

Gatunek: dramat/ biograficzny
Produkcja: Francja/ Wielka Brytania 2011
Dystrybucja w Polsce: Monolith Films
Kolejna po -Żelaznej damie- opowieść o kobiecie silniejszej i bardziej wpływowej niż niejeden mężczyzna.
Wyreżyserowana przez Luca Bessona, pełna miłości i poświęcenia, historia laureatki pokojowej nagrody Nobla – Aung San Suu Kyi.
W szarpanej wewnętrznymi konfliktami Birmie nie ma miejsca na demokrację. Wojskowy reżim wymaga od mieszkańców oddania i za nic ma ich prawa. Jedyną szansą na przywrócenie normalności są działania Aung San Suu Kyi – córki antyrządowego aktywisty. Wykształcona na Oxfordzie kobieta decyduje się wrócić do ojczyzny i zrobić wszystko co w jej mocy, aby ocalić Birmę.
Jej walka daleka jest od agresji – kobieta wybiera drogę pokoju, miłości i wiary w ludzi. Aung Suu jest w stanie poświęcić nawet szczęście swoje i swojej rodziny, aby służyć wyższym celom i stanąć na czele opozycji. Pomimo wielkiego dystansu, długich rozłąk i przeciwnika w postaci niebezpiecznego reżimu, miłość jej męża i dzieci nie słabnie – wręcz przeciwnie – wszyscy będą ją wspierać bardziej niż kiedykolwiek w życiu.
Zwiastun filmu:  http://www.youtube.com/watch-v=SMYAzQC3UjI