Homobiografie – Amnesty International

Homobiografie

Amnesty International patronuje nowemu wydaniu książki Krzysztofa Tomasiuka "Homobiografie".

homo_newsJuż 26 listopada premiera wydania drugiego poprawionego i poszerzonego. Spotkanie z tej okazji w Krytyce Politycznej  poprowadzi Kinga Dunin. Jej gośćmi będą autor, Krzysztof Tomasik oraz Olga Tokarczuk. Dołącz do wydarzenia na Facebooku.

Homobiografie to zbiór szesnastu opowieści o najważniejszych polskich pisarzach i pisarkach XIX i XX wieku. Są to opowieści przede wszystkim o ich życiu prywatnym. Postacie, przedstawiane zazwyczaj w sposób pomnikowy, z pominięciem wielu niewygodnych kwestii, których nazwiska stały się jedynie przykrym wspomnieniem z czasów szkolnych, zostają tu zaprezentowane ze zwyczajnej, ludzkiej strony. Raczej w szlafroku niż na postumencie. Dzieje się to za sprawą wciągającej narracji autora i zastosowaniu metody Tadeusza Boya-Żeleńskiego – odbrązawiania nieskazitelnych biografii. Materiałem dowodowym są cytaty z pamiętników, listów, dzienników. W efekcie poznajemy prawdziwe życiorysy wybitnych osobistości kultury polskiej, których tożsamość przez długie dziesięciolecia była kamuflowana.

Nowe wydanie “Homobiografii” przynosi uzupełnienie życiorysów, ale także prezentację kolejnych postaci. Całość to opowieść o środowisku literackim w czasach, gdy homoseksualizm był tabu.
My czytamy tę książkę z myślą o kampanii “Moje ciało a prawa człowieka”.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

„Lex Woś” − poselski projekt ustawy o transparentności finansowania organizacji pozarządowych − uwagi organizacji pozarządowych