Hu Jia laureatem nagrody Sacharowa przyznanej przez Parlament Europejski – Amnesty International

Hu Jia laureatem nagrody Sacharowa przyznanej przez Parlament Europejski

Organizacja powtórzyła swe wezwanie skierowane do władz chińskich, by Hu Jia został natychmiast zwolniony z więzienia i by zaprzestano niepokojenia jego żony Zeng Jinyan i ich jedenastomiesięcznej córeczki.
Przyznana nagroda podkreśla pracę i dokonania wszystkich działaczy i aktywistów w Chinach, którzy sprzeciwiają się naruszaniu praw człowieka.
Tło
Hu Jia jest jednym z najbardziej znanych chińskich działaczy na rzecz praw człowieka i środowiska. Był jednym z założycieli mieszczącej się w Pekinie organizacji pozarządowej wspierającej nosicieli wirusa HIV i chorych na AIDS oraz pomagającej dzieciom z rodzin, w których znajdowali się chorzy. Wraz ze swą żoną regularnie informował zachodnie media i organizacje broniące praw człowieka o naruszeniach mających miejsce Chinach.
Trzeciego kwietnia 2008 roku Hu Jia został skazany na trzy i pół roku więzienia za -podżeganie do działalności wywrotowej -. Amnesty International uważa Hu Jia za więźnia sumienia i domaga się jego natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia.
Hu Jia odsiaduje wyrok w więzieniu miejskim w Pekinie. Jego rodzina jest przekonana, że nie otrzymuje tam właściwej dla jego stanu zdrowia opieki medycznej, jednak władze odrzuciły podanie o warunkowe zwolnienie z powodów zdrowotnych. Zeng Jinyan wraz z córką pozostaje pod ścisłym nadzorem policyjnym. Oficerowie stojący przed ich domem pilnują ich przez całą dobę. Osoby odwiedzające Zeng Jinyan są często śledzone przez funkcjonariuszy policji, a same wizyty są limitowane. W czasie odbywających się w Pekinie Igrzysk Olimpijskich Zeng Jinyan wraz z córką zostały przeniesione poza Pekin.