Hurszeda Sułtanowa – Amnesty International

Hurszeda Sułtanowa

9 lutego 2004 roku około godziny 21 Hurszeda Sułtanowa wracała do domu wraz z ojcem Jusufem Sułtanowem oraz 11-letnim kuzynem Alabirem Sułtanowem. Kiedy weszli na podwórko, zastali tam gang młodych ludzi uzbrojony w kastety, łańcuchy, pałki i noże. Napadli na Sułtanowów, wykrzykując w kierunku ofiar hasła rasistowskie, m.in. „Rosja dla Rosjan”. Hurszeda Sułtanowa zmarła na miejscu ataku z powodu nadmiernego ubytku krwi – według danych milicji miała jedenaście ran kłutych na szyi, ramionach i brzuchu. Jusuf Sułtanow został podczas ataku ranny w głowę, ale podobno odmówił hospitalizacji. Alabir Sułtanow – któremu udało się schować pod samochodem, dzięki czemu uniknął kolejnych obrażeń – również był zraniony w głowę i otrzymał pomoc w szpitalu.

Według doniesień, po ataku milicja zatrzymała kilku młodych ludzi, jednak zwolniła ich bez postawienia zarzutów. Rozpoczęto dochodzenia w sprawie morderstwa, jednakże władze podobno nie uznały jeszcze jego powodów za rasistowskie

Morderstwo Hurszedy Sułtanowej spotkało się z niespotykaną reakcją urzędników państwowych, w tym także wyższych rangą: mer St. Petersburga Walentyna Matwienko i minister spraw wewnętrznych Raszid Nurgaliew potępili morderstwo i wezwali do tolerancji.

Dyskryminacja z powodów rasowych to rzeczywistość wielu członków grup etnicznych i mniejszości narodowych zamieszkujących Federację Rosyjską. Ofiary, których sprawami zajmowała się Amnesty International, stanowili głównie studenci, poszukujący azylu oraz uchodźcy z Afryki, ale także byli nimi obywatele Federacji Rosyjskiej (w tym etniczni Czeczeni i Żydzi) oraz ludzie pochodzący z południa Kaukazu, z Północnej, Północno-Wschodniej i Środkowej Azji, z Bliskiego Wschodu i Ameryki Łacińskiej.

Federacja Rosyjska jest stroną Konwencji o eliminacji wszelkich form dyskryminacji rasowej. Konwencja zobowiązuje władze do podejmowania aktywnych środków aby zapobiegać i eliminować dyskryminację z powodu rasy, koloru skóry, pochodzenia, narodowości lub pochodzenia etnicznego, oraz gwarantować wszystkim równość wobec prawa.

Zacznij działać!

Prosimy o natychmiastowe wysyłanie apeli:

• Wyrażając zadowolenie z faktu, iż prowadzone jest śledztwo w sprawie morderstwa Hurszedy Sułtanowej i zapytując przy okazji, czy do tego dochodzenia włączono sprawę ataku na Jusufa i Alabira Sułtanowa;

• Wzywając władze do zapewnienia, że śledztwo w sprawie pobić i morderstwa będzie prowadzone bezstronnie;

• Wzywając do należytego uwzględnienia rasistowskiego wątku ataku i morderstwa w dochodzeniu i oskarżeniach wniesionym podejrzanym;

• Wzywając władze do zapewnienia, ze każdy podejrzany o udział w tym ataku stanie przed wymiarem sprawiedliwości i będzie miał sprawiedliwy proces, zgodny z międzynarodowymi standardami;

• Namawiając władze rosyjskie do „wzmocnienia swych wysiłków w celu zapobiegania przemocy na tle rasistowskim i ochrony członków mniejszości etnicznych i obcokrajowców…”, zgodnie z zaleceniami Komitetu ds. eliminacji wszelkich form dyskryminacji rasowej ONZ, jakie wydał w marcu 2003.

Adresy:

Prokurator St Petersburga

Nikolai Vinnichenko

Procuracy of St Petersburg

Ul. Pochtamtskaia 2/9

190000 St Petersburg

Fax: +7 812 312 15 95

Zwrot grzecznościowy: Szanowny Panie Prokuratorze

Kierownik Departamentu Spraw Wewnętrznych

Mikhail Vanichkin

Suvorovskii pr, 50/52

193124 St. Petersburg