II Dzień Różnorodności Kulturowej w Górze Kalwarii

Serdecznie zapraszamy mieszkańców Góry Kalwarii i okolic 9-15 października na II Dzień Różnorodności. Ośrodek Kultury w Górze Kalwarii w porozumieniu z Gminną Biblioteką Publiczną przygotował szereg wydarzeń związanych różnorodnością kulturową i Dniem Solidarności z Uchodźcami

Wydarzenia mają przybliżyć wielopokoleniowej społeczności lokalnej miasta i gminy tematy związane z prawami człowieka, tolerancją, źródłami dyskryminacji i mową nienawiści. W tygodniu, i w weekend, odbędą się warsztaty w szkołach i wykłady w Uniwersytecie Trzeciego Wieku oraz happening przygotowany we współpracy  z edukatorkami, edukatorami oraz aktywistami i aktywistkami Amnesty International, które patronuje wydarzeniu. Zaplanowano również m.in. projekcje filmów Objazdowego Festiwalu Watch Docs z udziałem podróżników i przedstawicieli organizacji pozarządowych.

Wydarzenia wpisują się w ogólnopolską kampanię „15 października Dzień Solidarności z Uchodźcami”. Organizatorzy wierzą, że II Dzień Różnorodności Kulturowej wpłynie na społeczny odbiór osób uciekających przed biedą, wojną czy prześladowaniem.

Szczegółowe informacje na stronie:  www.kulturagk.pl

ulotka DRK wizualizacja 1200px

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

12018