Imran Salamow odnaleziony!

Imran Salamow, pochodzi z Czeczenii, został zatrzymany i deportowany z Białorusi do Rosji, po czym ślad po nim zaginął. Wcześniej 8 razy próbował złożyć wniosek o udzielenie ochrony międzynarodowej w Polsce.
Imran pojawił się w areszcie w Groznym w maju tego roku, obecnie rodzina jest z nim w kontakcie. Ze względów bezpieczeństwa publikowanie tej informacji nie było wcześniej możliwe.
Imran Salamow został oskarżony o przynależność do zakazanej grupy zbrojnej w Czeczenii. W czerwcu br. Sąd Rejonowy w Groźnym oddalił wszystkie postawione mu zarzuty. 20 czerwca prokurator odwołał się od podjętej przez Sąd decyzji, więc do czasu rozprawy apelacyjnej Imran wciąż pozostaje w areszcie. Zgodnie z przewidywaniami prawnika Imrana, wyrok uniewinniający zostanie ostatecznie podtrzymany.
Imran Salamow został deportowany z Białorusi do Rosji 5 września 2017, w związku z podejrzeniem, że mógł paść ofiarą wymuszonego zaginięcia w jego sprawie uruchomiliśmy “Pilną Akcję”. Zanim został aresztowany i deportowany 8 razy próbował złożyć wniosek o ochronę międzynarodową na polsko-białoruskiej granicy. Strażnicy Graniczni za każdym razem odsyłali go na Białoruś.
O historii Imrana szczegółowo pisaliśmy tutaj: “Gdzie jest Imran?”
Amnesty International dziękuje wszystkim osobom, które podjęły działanie w sprawie Imrana i pomogły przyczynić się do jego odnalezienia. Prosimy o zaprzestanie wysyłania dalszych apeli w jego sprawie.