Indie: Dow Chemical nie pojawił się przed sądem w związku z katastrofą w Bhopalu

Amerykańska korporacja Dow po raz kolejny zignorowała wezwanie indyjskiego wymiaru sprawiedliwości do pojawienia się przed sądem w sprawie toksycznego wycieku gazu w Bhopalu w 1984 roku. W wyniku katastrofy zmarło tysiące osób, a pół miliona cierpi z powodu chorób.

– Dow Chemical po raz kolejny odwraca się plecami od dziesiątków tysięcy ludzi, którzy przeżyli największą katastrofę przemysłową w Indiach i jedną z najtragiczniejszych w historii. Niestety po tylu latach uciekania od odpowiedzialności spodziewaliśmy się, że również dzisiaj Dow może zignorować wezwanie sądu – skomentował Shailesh Rai, dyrektor programowy Amnesty International India.
– Władze zarówno Indii, jak i USA, muszą zrobić wszystko, by zapewnić, że Dow zastosuje się do nakazów – dodał Rai.

13 lat temu Dow przejął Union Carbide Corporation (UCC) – właściciela indyjskiej fabryki, w której doszło do tragedii. Tym samym stał się też stroną w sprawie. Jednak od 2001 roku Dow stara się dystansować od niej i odmawia wzięcia odpowiedzialności m.in. za oczyszczenie opuszczonego terenu zakładu, który wciąż truje okolicznych mieszkańców.
Kolejna rozprawa została wyznaczona na 14 marca, a wezwanie zostanie wysłane do władz Dow 22 listopada. O uczciwe odszkodowania dla ofiar i oczyszczenie terenu dawnej fabryki Amnesty International będzie wzywać podczas tegorocznego Maratonu Pisania Listów. Już w tym momencie zachęcamy wszystkich do podjęcia działania i wysyłania apelami do władz firmy Dow Chemical:

Andrew N. Liveris, prezes Dow Chemical Company: anliveris@dow.com
Louis A. Vega, dyrektor globalny Dow Chemical Company: LAVega@dow.com

Przykładowy tekst:
I am writing to express my concern over the failure of Dow’s wholly-owned subsidiary Union Carbide Corporation (UCC) to respond to outstanding criminal charges linked to the 1984 gas leak in Bhopal, India. The Indian courts have declared UCC to be an „absconder from justice”.
I call on you to ensure that Dow complies with the court summons and appears before the Bhopal court. Dow has a responsibility to ensure that UCC finally responds to the serious criminal charges against it.

Over 22,000 died after 1984 #Bhopal gas leak. Take action! #Justice4Bhopal owl.li/DGpcE @DowChemical #WhereArtDow

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!