INDIE: Pogromy chrześcijan w Orissie ustały – Amnesty International

INDIE: Pogromy chrześcijan w Orissie ustały

Przemoc na tle religijnym wybuchła w Kandhamal 24 sierpnia, dzień po zamordowaniu Lakshmanandy Saraswathiego, lokalnego lidera organizacji Viswa Hindu Parishad (VHP) zrzeszającej hinduskich nacjonalistów oraz jego 4 współpracowników. W odwecie rozpoczęły się pogromy chrześcijan, którzy stanowią 15-20% ludności dystryktu. Do aktów przemocy dochodziło też w sąsiednich dystryktach (Gajapati, Rayagada, Sundergarh, Kendrapara), gdzie odsetek chrześcijan jest mniejszy. Interwencje policji doprowadziły do kolejnych ofiar. W sumie zginęło co najmniej 37 osób, z czego 16 od kul policji. Około 20 tysięcy ludzi, przede wszystkim chrześcijan, straciło dach nad głową. Nadal przebywają oni w 20 obozach zorganizowanych przez państwo. Jeden z nich został zaatakowany podczas fali pogromów, podobnie jak liczne chrześcijańskie instytucje: kościoły, sierocińce, przedsiębiorstwa. W sprawie aktów przemocy toczy się śledztwo. W przeszłości Kandhamal był już raz sceną pogromów chrześcijańskiej ludności – działo się to w grudniu ub.r. Wówczas było 11 ofiar śmiertelnych (w tym 4 zastrzelone przez policję). Śledztwo w sprawie tamtych wydarzeń jeszcze się nie zakończyło.
Sytuacja chrześcijan w Orissie była przedmiotem pilnej akcji nr 236/08. Nie ma potrzeby dalszego wysyłania apeli. Dziękujemy tym, którzy to zrobili.
Tłumaczenie: Marcin Natorski
AI Index: ASA 20/026/2008