Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRAW CZŁOWIEKA W POLSCE!

- Mam prawo uczestniczyć w pokojowych zgromadzeniach.
- Chcę niezależnego sądownictwa.
- Walczę o prawa kobiet.

Indonezja: Johan Teterissa na wolności

Po 15 latach więzienia za pokojowy protest, nauczyciel i aktywista z prowincji Moluków, wyszedł na wolność.

Johan Teterissa został zwolniony po odbyciu 15 lat więzienia za prowadzenie pokojowego protestu przed prezydentem Indonezji w 2007 roku. Obecnie mieszka w swoim rodzinnym mieście na wyspie Aboru w prowincji Moluki wraz z rodziną. Wraz z nim uwolniony został także inny więzień sumienia z Moluków – Johanis Riry. Niestety pozostałych sześciu więźniów sumienia z Moluków nadal przebywa w więzieniu Ambon.

Johan Teterissa, bohater Maratonu Pisania Listów 2016, przekazał swoją wdzięczność i pozdrowienia wszystkim sympatykom Amnesty International, którzy prowadzili kampanię w jego imieniu. Powiedział, że otrzymane listy solidarności były wsparciem nie tylko dla niego, ale także dla wszystkich pozostałych więźniów sumienia z Moluków, którzy żyją tysiące kilometrów od swoich rodzin.

Johan Teterissa spędził 15 lat w więzieniu tylko za wzniesienie flagi regionu wysp Moluki. Nauczyciel szkoły podstawowej przewodził grupie mężczyzn, którzy brali udział w tanecznym proteście na oczach indonezyjskiego prezydenta, a na koniec wznieśli flagę zakazaną przez rząd. Policja zabrała 22 mężczyzn, pobiła ich i uwięziła.

Po lewej Johan Teterissa, po prawej Johanis Riry po uwolnienieniu z indonezyjskiego więzienia.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie