Indonezja: zgwałcona nastolatka skazana za aborcję

15-latka zgwałcona przez brata została skazana na 6 miesięcy więzienia za przerwanie ciąży.

19 lipca w indonezyjskiej prowincji Jambi policja aresztowała 15-latkę i jej brata. 18-latek przyznał się do zastraszenia i zgwałcenia siostry. Lokalny sąd skazał go na dwa lata więzienia. Ten sam sąd skazał zgwałconą dziewczynę na 6 miesięcy oraz aresztował matkę rodzeństwa,  podejrzewaną o pomoc w przerwaniu ciąży.

Amnesty International i Institute for Criminal Justice Reform (ICJR) wezwały władze Indonezji do natychmiastowego i bezwarunkowego wypuszczenia na wolność dziewczyny. Odmowa aborcji, kiedy ciąża jest wynikiem gwałtu, stanowi formę tortur lub okrutnego, nieludzkiego i poniżającego traktowania. Organizacje wzywają też władze do dekryminalizacji aborcji, aby żadna kobieta nie była ścigana za poddanie się zabiegowi.

Aborcja jest co do zasady zakazana w Indonezji oprócz dwóch wyjątkowych sytuacji: „sytuacji nagłego zagrożenia życia matki lub dziecka” lub „ciąży będącej wynikiem gwałtu, która może spowodować traumę”. Jednak przeprowadzenie aborcji jest możliwe tylko do 6 tygodnia ciąży i tylko w szpitalu, który ma zezwolenie od państwa na przeprowadzanie zabiegów.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Nie dla zaostrzania prawa aborcyjnego!