Inicjatywa Razem 89 i Szkolna Grupa Amnesty International nr 29 – Amnesty International

Inicjatywa Razem 89 i Szkolna Grupa Amnesty International nr 29

Szkolna Grupa Amnesty International, przyłączając się do inicjatywy Razem -89  przygotowała w Bibliotece Miejskiej (Koźle -Rynek) wystawę pt. "Zaczęło się w Polsce – 20-ta rocznica wyborów 4 czerwca ’89". Przygotowania do wystawy rozpoczęliśmy od wyszukania w archiwach biblioteki materiałów, które mogłyby być pomocne w przygotowaniu ekspozycji – spośród starych gazet znaleźliśmy mnóstwo takich, które informowały o tym, co działo się przed kilkudziesięciu laty. Nasza wystawa stanowi przegląd wydarzeń od powstania -Solidarności-, poprzez 16 miesięcy jej trwania, stan wojenny, aż po obrady Okrągłego Stołu i wybory 4 czerwca -89. W jednej części wystawy przypominamy także o tragicznych wydarzeniach, które miały miejsce dokładnie w tym samym czasie – krwawym stłumieniu przez komunistyczny reżim protestów na Placu Tiananmen w Pekinie.