Irak: Amnesty International potępia ostatnie samobójcze ataki bombowe – Amnesty International

Irak: Amnesty International potępia ostatnie samobójcze ataki bombowe

„Ten i inne ataki na cywili są częścią nasilających się oraz systematycznych nadużyć wymierzonych w ludność cywilną w Iraku, stanowiących nic innego jak zbrodnie przeciwko ludzkości” – oświadczyła Amnesty International.

„Ataki te muszą natychmiast ustać, a ich sprawcy muszą zostać pociągnięci do odpowiedzialności”.

W ciągu ostatnich dwóch lat w wyniku samobójczych ataków zorganizowanych przez grupy zbrojne sprzeciwiające się obecności zagranicznych wojsk na terenie Iraku, jak również Tymczasowemu Rządowi Iraku zginęło tysiące cywili, a jeszcze więcej zostało rannych. Podczas ostatnich kilku miesięcy ludność cywilna głównie w szyickich dzielnicach Bagdadu stała się celem ataków grup zbrojnych, powodując tym samym w odwecie ataki na Sunitów organizowane przez szyickie grupy militarne, co może doprowadzić do wybuchu konfliktu pomiędzy tymi dwoma grupami.

Amnesty International już wielokrotnie wzywała grupy militarne do zaprzestania ataków na cywili, jak wymaga tego międzynarodowe prawo humanitarne. W lipcu 2005 r. AI opublikowała raport dotyczący łamania praw człowieka przez grupy zbrojne w Iraku („Irak: Z zimną krwią – Zbrodnie popełniane przez grupy zbrojne”, Indeks AI: MDE 14/009/2005) http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE140092005-open&of=ENG-IRQ