Irak: Konieczność ochrony ludności cywilnej po zajęciu Mosulu przez rebeliantów – Amnesty International

Irak: Konieczność ochrony ludności cywilnej po zajęciu Mosulu przez rebeliantów

Amnesty International opowiada się za bezwzględnym objęciem ochroną cywilów uwięzionych w strefie walk irackiego Mosulu i umożliwieniem im bezpiecznego opuszczenia terenu konfliktu, zwłaszcza po tym jak ok. 500 tys. osób zostało zmuszonych do porzucenia swoich domów na tym obszarze.<br /> <br />

– Przejęcie Mosulu przez uzbrojonych opozycjonistów jest głęboko niepokojące. Pociąga za sobą poważne konsekwencje związane z respektowaniem praw człowieka w Iraku – argumentuje Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
– Obydwie strony konfliktu muszą zagwarantować ludności cywilnej wolność od groźby przemocy.
Władze Iraku ogłosiły wczoraj, że w wyniku weekendowych starć z uzbrojonymi opozycjonistami należącymi do Islamskiego Państwa w Iraku i Lewancie (ISIS) siły bezpieczeństwa straciły kontrolę nad Mosulem, drugim pod względem wielkości mieście w kraju.
Według danych udostępnionych 10 czerwca przez Międzynarodową Organizację ds. Migracji (IOM) akty przemocy w ciągu ostatnich dni zmusiły około pół miliona osób do opuszczenia Mosulu i okolic.
Mosul jest drugim miastem zajętym przez uzbrojone grupy ISIS w przeciągu ostatnich sześciu miesięcy, pierwszym było Fallujah w prowincji Anbar, które po zmuszeniu irackich sił bezpieczeństwa do opuszczenia terenu zostało przejęte w styczniu.
Trwające na terenie prowincji Anbar od początku stycznia walki zmusiły według doniesień do ucieczki prawie pół miliona osób i spowodowały śmierć 5 520 cywilów.
– Konflikt w Mosulu niezaprzeczalnie spotęguje cierpienia Irakijczyków. Uzbrojone grupy ISIS i siły bezpieczeństwa Iraku nie mogą dopuścić do powtórnego użycia siły wobec ludności cywilnej, która miała miejsce w Fallujah i nie powinny blokować drogi ucieczki tym, którzy szukają schronienia – podkreśla Draginja Nadaždin.
Siły rządowe masowo ostrzeliwały Fallujah w ciągu ostatnich sześciu miesięcy, nie oszczędzając szpitali i dzielnic mieszkaniowych.
ISIS usprawiedliwia serię zamachów bombowych w innych częściach Iraku jako odwet za ataki rządu.
– Regionalny Rząd Kurdystanu i kraje sąsiadujące muszą zapewnić schronienie uciekającym cywilom – argumentuje Draginja Nadaždin.
– Społeczność międzynarodowa musi zaspokoić potrzeby humanitarne przesiedlonych osób, uciekających przed przemocą.
Walki w Mosulu rozgrywają się w kilka tygodni po ogłoszeniu przez Wysoką Komisję Wyborczą wyników wyborów parlamentarnych w kwietniu i pokrywają się w czasie z trwającymi negocjacjami mającymi na celu wyłonienie nowego rządu.
Raporty donoszą o zajęciu przez ISIS miasta Tikrit, położonego 153 km na północ od Bagdadu.
Tł. Agata Jankowska-Stadler

Iraq CC BY The U.S. Army

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć