Irak: “Szok i przerażenie” – Amnesty International domaga się pilnych wyjaśnień jak będzie chroniona ludność cywilna – Amnesty International

Amnesty International przyjęła do wiadomości oświadczenia USA i Wielkiej Brytanii świadczące o intencjach minimalizowania strat wśród ludności cywilnej, w tym także oświadczenie prezydenta Busha z 19 marca br., w którym czytamy: – Chcę, żeby Amerykanie i wszystkie siły koalicji zrobiły wszystko, żeby ochronić niewinnych cywilów przed krzywdą-.

Amerykański Sekretarz Obrony Donald Rumsfeld 20 marca ostrzegł irackich cywilów -Kiedy rozpoczną się działania, zostańcie w domach i słuchajcie koalicyjnych radiostacji, które podadzą instrukcje co robić, aby być bezpiecznym i z dala od linii ognia. Nie idźcie do pracy. Nie zbliżajcie się do celów wojskowych i instalacji, gdzie Saddam Hassajn przeniósł zabezpieczenia wojskowe-.

Ten i inne pisemne ostrzeżenia irackich cywilów przez USA nie zwalniają Stanów Zjednoczonych od obowiązku powstrzymania się od ataku, jeśli byłyby niedyskryminujący i nieproporcjonalny.