Irak: to także nasza sprawa! – Amnesty International

Irak: to także nasza sprawa!

Od paru dni docierają do nas kolejne złe wiadomości z Iraku. Być może, w natłoku innych spraw i w wyniku podobieństwa do wszystkich innych złych wiadomości, umknęły one naszej uwadze. Ale gdy za jakiś czas usłyszymy o kolejnych tonących łodziach z uchodźcami na Morzu Śródziemnym, nie udawajmy, że to nie nasza sprawa.<br /> <br /> Pisze: Weronika Rokicka, Koordynatorka Kampanii Amnesty International Polska;

185694_Syrian_refugees_in_Iraqi_Kurdistan_Nov_to_Dec_2013 Amnesty International
Syrian refugees in Iraqi Kurdistan, Nov to Dec 2013, Amnesty International

Pół miliona ludzi musiało uciekać z oblężonego Mosulu, podało ONZ. Amnesty International wezwała obie strony konfliktu o umożliwienie cywilom bezpiecznego opuszczenia terenu i o międzynarodową pomoc humanitarną. Chcielibyśmy nie porównywać Iraku do Syrii, ale ciężko jest tego uniknąć. Obrazy zrujnowanych syryjskich miast znamy bardzo dobrze. Świeżo w pamięci mamy doniesienia o ludziach umierających z głodu w oblężonych dzielnicach.

Kilka dni przed Międzynarodowym Dniem Uchodźcy do rzeszy tych, którzy musieli uciekać ze swych domów przed prześladowaniami i wojną, dołączają kolejne tysiące. Za jakiś czas część z nich stanie pewnie u wrót twierdzy Europa i będzie musiała zmierzyć się z jej wysokimi murami. Zostanie zawrócona na Morzu Egejskim w Grecji albo w górach bułgarsko-tureckiego pogranicza. Część wybierze dłuższą, niebezpieczną drogę do Libii, by dotrzeć łodziami do Włoch czy na Maltę. „Szczęśliwcy”, którym się uda, skończą jako przestępcy w ośrodkach detencyjnych. Ale to przecież tak daleko od Polski.

Gdy w zeszłym tygodniu agencje prasowe podały, że rebelianci Islamskiego Państwa Iraku i Lewantu zajęli kolejne tereny i zbliżają się do Bagdadu, pierwsze pytanie, które przyszło mi na myśl, to czy jest to ten Irak, który dekadę temu Polska pojechała „wyzwalać” i budować tam demokrację? I nie chodzi tu o to, by politycznie oceniać, czy warto było obalać Saddama Husajna. Ale zastanowić się, czy aby tonące na Morzu Śródziemnym łodzie z uchodźcami, to nie jest też nasza sprawa.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych