Irak: Zamach na siedzibę ONZ w Bagdadzie to zamach na sprawiedliwość i prawa człowieka – Amnesty International

-Mord, którego ofiarą padł Sergio Vieira de Mello dowodzi, że w świecie, w którym bezpieczeństwo państwowe stawiane jest ponad bezpieczeństwem jednostki ci, którzy służą ludzkości i bronią praw człowieka są łatwym celem ataków.

Zaatakowane zostały prawa człowieka, społeczność międzynarodowa i wszyscy ci, którzy w Iraku starają się wprowadzać pokój i sprawiedliwość- powiedziała Irene Khan.

-Będziemy mogli zapobiegać podobnie ohydnym zbrodniom tylko, jeśli prawa człowieka staną się podstawą naszych działań i światowego bezpieczeństwa- stwierdziła.

-Najbliższe kilka dni w Iraku będzie miało kolosalne znaczenie. Możemy zapewnić prawdziwe bezpieczeństwo niezbędne aby wyrwać się z tej otchłani albo też możemy nadal posługiwać się środkami, które stanowią pożywkę dla niezadowolenia i niepokoju, leżących u źródeł tej przemocy. Czy trzeba jeszcze innych dowodów, by zrozumieć, że podważanie zasad, na których oparte są prawa człowieka, prowadzi jedynie do wzrostu zagrożenia i do śmierci-

Sergio Vieira de Mello zginął, jednakże jego przesłanie i idee, którymi się kierował, żyją nadal- powiedziała Irene Khan. Stwierdziła, że żal jedynie umocnił w Amnesty International determinację i wolę działania.

Irene Khan ostrzegła, że zamordowanie Sergio Vieira de Mello stawia pod znakiem zapytania podstawowe prawa człowieka w Iraku. -Irak musi się stać żyzną glebą, na której wzrastać będą prawa człowieka nie można pozwolić, żeby stał się ziemią jałową.-

Oddając honor Sergio Vieira de Mello, swojemu długoletniemu przyjacielowi, Irene Khan powiedziała o nim: -Był człowiekiem czynu, człowiekiem silnych przekonań, emanowała z niego pozytywna energia i pasja życia.-

Irene Khan wezwała do aresztowania sprawców zamachu i postawienia ich przed obliczem sprawiedliwości, dodając jednak: -Śmierć Sergio Vieira de Mello nie może stać się pretekstem do polowania na czarownice i nie może doprowadzić do pogwałceń praw człowieka-.