Irak: zbadać sprawę śmierci osób cywilnych – Amnesty International

Irak: zbadać sprawę śmierci osób cywilnych

Według raportów, przynajmniej piętnastu irakijaskich cywilów zostało dziś zabitych, a około trzydziestu rannych po tym, jak na dzielnicę mieszkaniową w północnej części Bagdadu spadły pociski.

-Raporty dotyczące pochodzenia pocisków są sprzeczne, trzeba zatem zbadać sprawę dokładnie.- – takie jest stanowisko Amnesty International.

-Skoro stwierdzone zostało, że natura broni używanej w konflikcie jest wyszukana, siły Koalicji powinny wytłumaczyć się z tego, jakiej amunicji użyły.-

Amnesty International prosi o ujawnienie wszelkich odpowiednich informacji, które pozwolą na pełne zbadanie sprawy.

-Każdy wiarygodny zarzut poważnego pogwałcenia Konwencji Genewskiej musi być dokładnie zbadany. Odpowiedzialni powinni zostać przesłuchani.- – stanowisko Amnesty International.

-Muszą zostać podjęte natychmiastowe kroki, aby uniknąć strat w ludności cywilnej.-

Amnesty International niepokoi się o wzrost ofiar w ludności cywilnej spowodowany błędami wojskowymi. Dwudziestego trzeciego marca, pięciu Syryjczyków zginęło a dziesięciu zostało rannych, kiedy amerykański pocisk trafił w syryjski autobus w miejscowości Rutba, we wschodnim Iraku. Rzecznik amerykańskich wojsk przyznał, że amerykański pocisk trafił w autobus i że prawdziwym celem był most.

Dwudziestego drugiego marca, czterech studentów jordańskich zostało zabitych w pobliżu Mosulu, w północno-wschodnim Iraku. Pocisk wybuchł tuż obok samochodu, którym jordańczycy uciekali z miasta przed bombardowaniami. Planowali wrócić do Jordanii.

-Wszystkie siły muszą przy wyborze celów militarnych podjąć odpowiednie środki ostrożności, aby uchronić ludność cywilną.- – stanowisko Amnesty International.

Jeżeli cel okazuje się nie być celem militarnym lub atak spowoduje śmierć ludności cywilnej, powinien zostać odwołany lub zawieszony.