Iran: kolejne aresztowania demonstrantów – Amnesty International

Iran: kolejne aresztowania demonstrantów

MDE 13/030/2007
Aresztowania nauczycieli
Według doniesień, kilkudziesięciu nauczycieli przetrzymywanych jest w areszcie od czasu pokojowej manifestacji, która odbyła się 14 marca przed budynkiem irańskiego parlamentu (Majles). Najprawdopodobniej zatrzymano dziesiątki, jeśli nie setki manifestantów. Wielu natychmiast uwolniono, lecz kilku z nich wciąż przebywa w areszcie, łącznie z Alim Akbarem Baghanim, Sekretarzem Generalnym Związku Nauczycielskiego, Mahmoudem Beheshtim Langaroudim, rzecznikiem Związku oraz Alirezą Hashemim, Sekretarzem Generalnym Organizacji Nauczycielskiej. Amnesty International otrzymało listę z nazwiskami osiemnastu innych osób aresztowanych 14 marca; wciąż nie wiadomo, czy są przetrzymywani przez policję. Raporty wskazują na możliwość postawienia niektórych z zatrzymanych przed Sądem Rewolucyjnym 19 marca.
Na 6 marca 2007 roku nauczyciele zapowiedzieli strajk ogólnokrajowy zorganizowany w celu poparcia poprawki do ustawy przyznającej tej grupie zawodowej podwyżki pensji, a w kolejnych dniach zorganizowali zakrojone na szeroką skalą demonstracje. 8 marca AliAkbar Baghani, Mahmoud Beheshti Langaroudi, Alireza Hashemi oraz 17 innych osób zostało aresztowanych w środku nocy w Teheranie. 13 marca trzech nauczycieli-działaczy aresztowano w Kermanshah w zachodnim Iranie.
13 marca w obecności służ specjalnych oraz wywiadowczych odbyło się spotkanie pomiędzy przedstawicielami nauczycieli a parlamentarzystami, które nie przyniosło spodziewanej ugody. Nauczyciele zapowiedzieli, iż nie zakończą demonstracji przed budynkiem parlamentu.
Aresztowania w Kurdystanie w Międzynarodowy Dzień Kobiet
Co najmniej 8 osób zostało aresztowanych podczas pokojowej demonstracji zorganizowanej 8 marca w Sanandadż w celu uczczenia Międzynarodowego Dnia Kobiet. Najprawdopodobniej większość z aresztowanych została natychmiast uwolniona, ale istnieje przypuszczenie, iż jeden z nich, Aso Saleh, dziennikarz tygodnika Didgah, jest wciąż więziony. W 2006 roku został on skazany na 6 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata za napisanie artykułu opublikowanego w gazecie studenckiej, a dotyczącego nieporozumień wśród członków rady miejskiej Sanandadż. Raporty donoszą, iż dziennikarz rozpoczął strajk głodowy w związku ze swoim ostatnim zatrzymaniem noszącym znamiona niezgodnego z prawem. Tego samego dnia podczas innej demonstracji w Saqqez aresztowano kilka osób, ale wszystkie wkrótce uwolniono.

Dwie działaczki na rzecz praw kobiet nadal w areszcie
W sekcji 209 więzienia Evin wciąż przebywają Shadi Sadr i Mahboubeh Abbasgholizadeh. Kobiety zostały aresztowane podczas pokojowej demonstracji 4 marca zorganizowanej, w celu wyrażenia protestu przeciwko nękaniu pięciu innych działaczek, w związku z wcześniejszą pokojową manifestacją w czerwcu 2006 roku. Shadi Sadr jest obrońcą jednej z aktywistek w procesie rozpoczętym 4 marca. 15 marca obu kobietom zezwolono na telefoniczny kontakt z rodziną  i poinformowano o kaucji w wysokości 200 milionów riali (ponad 215.000 dolarów).
15 marca urzędnicy Sądu Rewolucyjnego zamknęli i przeszukali Raahi Legal Centre założone przez Shadi Sadr oraz Non-governmental Orgaizations Training Centre założone przez Mahboubeh Abbasgholizadeh. Inna organizacja pozarządowa, Koneshgaran-e Davtalab (Działacze-Ochotnicy) została zamknięta tego samego dnia.
Tłumaczenie: Dagmara Łata