IV SPOTKANIA Z FILMEM GÓRSKIM, 5-14 września 2008, ZAKOPANE – Amnesty International

IV SPOTKANIA Z FILMEM GÓRSKIM, 5-14 września 2008, ZAKOPANE

W programie:
Piątek, 5 września. Miejska Galeria Sztuki, godz. 16.00
Otwarcie wystawy fotografii -Czeczenia. Ostateczne rozwiązanie-. Spotkanie z Adamem Borowskim, Honorowym Konsulem Republiki Iczkerii w Polsce i przewodniczącym Komitetu Polska-Czeczenia oraz Krystyną Kurczab-Redlich, wieloletnią korespondentką z Rosji, autorką książek i filmów dokumentalnych o Czeczenii. Wystawie będzie towarzyszył pokaz filmu -Anna. Siedem lat na froncie- (reż. Masha Novikova, Holandia 2008, 78-). Obecność Amnesty International na spotkaniu będzie okazją do podpisania petycji przeciwko łamaniu praw człowieka. Film -Anna.Siedem lat na froncie- został udostępniony przez Against Gravity.
Czwartek, 11 września. Miejska Galeria Sztuki, godz. 16.00
Górale dla Tybetu. Spotkanie z reporterami Bartkiem Solikiem i Bartkiem Dobrochem, pokaz slajdów z obozów uchodźców tybetańskich w Indiach i Nepalu.

Niedziela, 14 września. Hotel Górski Kalatówki, godz. 14.00
Spotkanie z Krystyną Kurczab-Redlich i Zainap Gaszajewa. Pokaz filmów -Coca – Gołębica z Czeczenii- – Zainap Gaszajewa dokumentuje naruszenia praw człowieka (reż. Eric Bergkraut, Szwajcaria 2005, 86-); -Czeczenia. Zabójstwo za zgodą świata- (reż. Krystyna Kurczab-Redlich, Polska 2003, 27′) i -S.O.S. dla Czeczenii- (reż. Krystyna Kurczab-Redlich, Polska 2004, 30.’). Obecność Amnesty International na spotkaniu jest okazją do podpisania petycji przeciwko łamaniu praw człowieka. Spotkanie organizowane przy współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie i Helsińską Fundacją Praw Człowieka.

Zapraszamy również na WARSZTATY REPORTAŻU -Zamienić słowo na obraz- prowadzone przez Krystynę Kurczab-Redlich, termin: 11-13 września (czwartek – sobota) godz. 13.00 -14.30, Miejska Galeria Sztuki (wymagane wcześniejsze zapisy).

Szczegółowy program i informacje na stronie www.spotkania.zakopane.pl.