Izrael/ Terytoria Okupowane: Aprobata Knessetu dla dyskryminującego prawa jest nie do przyjęcia – Amnesty International

Knesset wydał swoją decyzje, mimo wezwań Amnesty International do uchylenia Obywatelstwa i Wstępu do Prawa Izraelskiego dotyczącego zjednoczenia rodziny, zawartą w raporcie opublikowanym 13 lipca 2004 r. W środę prawo to początkowo uchwalone na okres jednego roku, zostało przedłużone na kolejne sześć miesięcy. Zakazuje ono Izraelczykom i Izraelką, którzy poślubili Palestyńczyków lub Palestynki pochodzących z Terytoriów Okupowanych, życia z ich partnerami w Izraelu. Zmusza ono również rodziny do życia oddzielnie lub do wspólnego opuszczenia kraju.

„Władze Izraela muszą raz na zawsze uchylić to prawo oraz zakończyć dyskryminację opartą na etniczności i narodowości” – oświadczyła Amnesty International.

Rząd izraelski usprawiedliwia zakaz jednoczenia rodzin powodami „bezpieczeństwa”, uzasadniając, iż prawo to ma na celu zapobiegnięcie potencjalnych ataków Palestyńczyków na ludność izraelską. Jednakże podczas propagowania tego prawa, izraelscy ministrowie i urzędnicy wielokrotnie opisywali palestyńskich obywateli Izraela (izraelskich Arabów) jako „demograficzne zagrożenie” oraz zagrożenie dla żydowskiego charakteru państwa. Prawo to jest częścią długotrwałej, stałej polityki mającej na celu ograniczenie liczby obywateli Palestyny i mieszkańców izraelskiego Wschodniego Jeruzalem. Prawo musi być rozumiane w kontekście innych istniejących praw i praktyk, które dyskryminują Palestyńczyków i izraelskich Arabów.

Rozdzieleni: Rodziny podzielone przez dyskryminującą politykę – pełny raport dostępny w języku angielskim na stronie: