Izrael zabił aktywistów na statku z pomocą dla Gazy ? śledztwo konieczne – Amnesty International

Izrael zabił aktywistów na statku z pomocą dla Gazy ? śledztwo konieczne

-Siły izraelskie z całą pewnością dopuściły się użycia nadmiernej siły-, powiedział Malcolm Smart, Dyrektor Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. -Izrael utrzymuje, że jego siły działały w samoobronie i że zostali zaatakowani przez protestujących aktywistów. Jednak wydaje się mało wiarygodne, aby siła użyta przez odziały izraelskie mógł zostać usprawiedliwiony. Wygląda na to, że była ona całkowicie nieproporcjonalna w stosunku do jakiegokolwiek zagrożenia-.
Amnesty International wezwała do podania do wiadomości publicznej w trybie natychmiastowym informacji na temat zasad zaangażowania oddziałów, które przeprowadziły zbrojny atak.
-Płynący na statkach aktywiści jasno powiedzieli, że ich nadrzędnym celem jest protest przeciwko trwającej wciąż blokadzie Gazy przez Izrael, która jest formą zbiorowej kary, przez co łamie prawo międzynarodowe-, powiedział Malcolm Smart.
Izrael, który okupuje Strefę Gazy, od blisko trzech lat wprowadza politykę zakazu przepływu dóbr i ludzi, z wyjątkiem najbardziej podstawowych środków humanitarnych, które są importowane przez międzynarodowe organizacje pomocowe. Tylko ułamek osób wymagających pomocy lekarskiej poza Gazą otrzymuje pozwolenie, dziesiątki umierają w oczekiwaniu na otrzymanie od Izraela pozwolenia na podróż.
-Blokada nie godzi w zbrojne ugrupowania, lecz w większym stopniu jest zbiorową karą wymierzoną w całą ludność Gazy – ograniczony jest dostęp do jedzenia, środków medycznych, wyposażenia edukacyjnego i materiałów budowlanych-, powiedział Malcolm Smart. -Nie jest niczym zaskakującym, że takie działania są najboleśniej odczuwane przez tych najsłabszych mieszkańców tej 1,5 milionowej społeczności: dzieci, starców i osoby chore-.
-Blokada jest zbiorową karą według prawa międzynarodowego i tym samym powinna zostać natychmiast zniesiona-. Izrael jest zobowiązany prawem międzynarodowym do zapewnienia opieki mieszkańcom Gazy, w tym prawa do zdrowia, edukacji, jedzenia i odpowiedniego miejsca zamieszkania.
Dodatkowe informacje:
Aleksandra Minkiewicz