Izrael/Gaza: Ataki na placówki medyczne i cywilów to kolejne przesłanki do postawienia zarzutów zbrodni wojennych – Amnesty International

Trwające bombardowanie cywilnych domów w kilku obszarach Strefy Gazy, a także ostrzelanie przez Izrael szpitala, wydłużają listę możliwych zbrodni wojennych, które wymagają pilnego niezależnego międzynarodowego śledztwa, podkreśla Amnesty International.<br /> <br />

Trzecie piętro szpitala Al-Aqsa w Deir al-Balah stało się celem izraelskiego ostrzału, podczas którego, według rzecznika Ministerstwa Zdrowia w Gazie, zginęły 4 osoby a dziesiątki zostały ranne.
– Dzisiejszy atak na szpital Al-Aqsa to ostatni z serii ataków na placówki medyczne w Gazie, które od 8 lipca – początku ofensywy Izraela walczą o życie tysięcy rannych – powiedział Philip Luther, Dyrektor Programowy Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
– Nie ma usprawiedliwienia dla ataków na placówki medyczne. Takie ataki podkreślają pilną potrzebę szybkiego i bezstronnego międzynarodowego śledztwa z mandatem ONZ.
W zeszłym tygodniu w wyniku dwóch ataków ze strony sił izraelskich zniszczony został szpital rehabilitacyjny al-Wafa w Shuja’iyyeh.
Po czterech dniach naziemnej inwazji Izraela i śmierci ponad 550 osób, w większości cywilów, istnieje pilna potrzeba, by strony zgodziły się na okresową przerwę w walkach w celu wywiezienia ciał zmarłych oraz ewakuacji rannych. Ponadto, w związku z brakiem dostępu do wody i kanalizacji dla około 1,2 miliona osób, pracownicy komunalni i organizacje pomocowe muszą mieć możliwość wdrożenia prac, by zapobiec katastrofie zdrowia publicznego.
Od sobotniej nocy do niedzieli rano intensywne bombardowanie Shuja’iyyeh przez Izrael zabiło ponad 60 osób, w tym co najmniej 17 dzieci i 14 kobiet. Ponad 200 osób zostało rannych, a cywile zostali zmuszeni do ucieczki pod ogniem. W ciągu nocy zginęło co najmniej 13 izraelskich żołnierzy, większość z nich w Shuja’iyyeh.
Hamas również kontynuował masowe wystrzały rakiet na teren Izraela, łamiąc prawo międzynarodowe oraz zabijając dwóch izraelskich cywilów i raniąc innych.
Izraelski wojskowy powiedział, że Shuja’iyyeh, gęsto zaludniony obszar na wschód od miasta Gaza zamieszkały przez około 92 000 osób, został zaatakowany, ponieważ stanowił “twierdzę” kryjącą rakiety, tunele i centra dowodzenia. Izraelscy wojskowi i urzędnicy powtarzają, że cywile zostali ostrzeżeni i wezwani do ewakuacji kilka dni przed atakiem.
Jednak wielu cywilów w Shuja’iyyeh i innych obszarach nie ewakuowało się, ponieważ nie miało dokąd pójść. Wszystkie szkoły UNRWA (Agenda Narodów Zjednoczonych dla Pomocy Uchodźcom Palestyńskim na Bliskim Wschodzie) i inne obiekty funkcjonujące jako schronienia są przepełnione. Wydawanie ostrzeżeń o ewakuacji całych obszarów nie zwalnia sił izraelskich z obowiązku ochrony ludności cywilnej zgodnie z międzynarodowym prawem humanitarnym.
– Nieustające bombardowanie Shuja’iyyeh i innych obszarów cywilnych w Strefie Gazy, jak również powtarzające się masowe ataki rakietowe na Izrael, wymagają pilnych międzynarodowych działań w celu zapobiegania dalszym naruszeniom. ONZ powinna nałożyć embargo na broń na wszystkie strony, a wszystkie kraje powinny niezwłocznie zawiesić transfery sprzętu wojskowego do Izraela, Hamasu i palestyńskich grup zbrojnych w Strefie Gazy – powiedział Philip Luther.

Ojciec i brat dwóch chłopców zabitych podczas bombardowania w Gazie płaczą na ich pogrzebie, 16 lipca 2014. Fot. OLIVER WEIKEN/EPA

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat

Iran/Turcja: Uciekający z Afganistanu uchodźcy ostrzeliwani i bezprawnie zawracani na granicach

Powiązany temat

“Nie odbierzecie nam wspomnień” najlepszym filmem o prawach człowieka na festiwalu Millennium Docs Against Gravity!